Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De hjälper kvinnor att hitta nya vänner

Kvinnorna bakom vänskapsappen GoFrendly: Julia Sporre, CTO, Ulrika Lilja, grundare och COO, och Claudia Gård, grundare och vd.
Foto: Simon Hellsten
Foto: GoFrendly

Kompisdejten blev inte bara början på en ny vänskap – det blev även startskottet för ett företag.

Med appen GoFrendly vill Ulrika Lilja och Claudia Gård ge kvinnor i hela Sverige en chans att träffa nya vänner.

– Det är toppen att det finns. När man är vuxen är det svårt att träffa nya kompisar, säger Paulina Mossborg, 28, som träffat två nära vänner via appen. 

En höstdag i oktober 2015.

Ulrika Lilja och Claudia Gård, som aldrig tidigare träffats men fått kontakt med varandra via en Facebookgrupp för kvinnliga entreprenörer, bestämde träff på ett kafé i Stockholm med hopp om att finna ny vänskap.

– Vi pratade om hur svårt det är att träffa nya tjejkompisar. När alla använder dejtingappar för att hitta den stora kärleken, varför finns det inte något liknande för vänskap? säger Ulrika Lilja.

I och med detta var idén till GoFrendly född.

Tre månader senare var bolaget registrerat och i oktober 2016 lanserade de nya vännerna Ulrika och Claudia en första version av appen, där vänskap står i centrum. 


Bara för kvinnor 

Hos GoFrendly kan man liksom i mer vanliga dejtingappar leta nya bekantskaper utifrån stad, ålder och intressen. Appen har en åldersgräns på 18 år och riktar sig enbart till kvinnor, något som varit självklart för Ulrika och Claudia från början.

– Vi ville skapa en plattform som kändes trygg att använda för kvinnor oavsett om man är singel eller i en relation. Då gjorde vi den bara för tjejer, och jag skulle säga att det är det som våra användare uppskattar mest, säger Ulrika. 

Varför tror ni att det är så? 

– Man behöver aldrig fundera på om det finns någon bakomliggande orsak till att någon tar kontakt. Vi vet att vi alla är där av samma anledning, att hitta vänner. Det ger en annan trygghet, säger Claudia.

Internetforskaren Elza Dunkels, som bland annat studerat nätkulturer bland unga, menar att appar som GoFrendly fyller ett behov. Framför allt, säger hon, kan vänsökande via sociala medier vara positivt om man har svårt att ta initiativ till kontakt i andra sammanhang. 

– Mönstret hur man skaffar vänner är modellerat utifrån en normperson som har lätt för att ta kontakt med andra människor. Men alla är ju inte sådana.

Paulina hittade sina bästa vänner

När 28-åriga Paulina Mossborg flyttade från sin hemstad Åmål till Linköping för att studera till ingenjör märkte hon att umgänget blev lidande.

– Det var nästan bara killar som läste till ingenjörer. Jag var också lite äldre, så de kompisar jag fick via skolan var ungefär fem år yngre än jag, berättar Paulina.

Paulina har provat appen.
Foto: Privat

I sitt sökande efter nya bekantskaper fick hon höra om GoFrendly och bestämde sig för att ge appen en chans.

– Det är toppen att det finns. När man är vuxen är det svårt att träffa nya kompisar. Man går inte fram till någon på gymmet eller på stan till exempel.

Och sökandet gav resultat. I somras åkte Paulina på semester till Smögen tillsammans med Ida Gren och Matilda Borg, som hon fått kontakt med genom appen.

– Nu ska vi i väg över nyår, och till sommaren har vi bokat en resa till USA, så vi hänger jättemycket, säger Paulina.

Ida Gren, till vänster, och Matilda Borg, i mitten, har blivit nära vänner till Paulina.
Foto: Privat

Hon medger samtidigt att hon till en början var något skeptisk till att leta nya vänner via en app. 

– Jag tänkte att det kunde vara väldigt många speciella människor. Man tänker nog generellt att det är ”konstiga” människor som inte har kompisar och letar på internet, säger Paulina. 

”En vild chansning” 

Just att ensamhet och brist på vänskap, särskilt i ung ålder, kan vara tabubelagt var något som Ulrika och Claudia behövde förhålla sig till i samband med lanseringen av GoFrendly.

– Vi funderade ganska mycket på om det skulle vara obekvämt, men så tänkte vi att det är så många som redan använder dejtingappar för att hitta kärlek – det har gått från tabu till accepterat, säger Ulrika.

Grundarna vill inte gå ut med hur många användare appen har, men säger att den redan tagit sig utanför Sveriges gränser till Oslo och Berlin.

–  Vi har användare som är allt från 18 till 84 år, så vi ser att appen fungerar i alla åldrar. Men generellt skulle jag säga att vår största målgrupp just nu är 25 till 45, säger Ulrika.

Claudia fyller i:

– Det är där mycket händer i ens liv. Man kanske får barn, går in i relationer eller flyttar. Det kan ge större behov av att träffa nya vänner. 


”Dejtingappar” för vänskap

GoFrendly - appen riktar sig till kvinnor över 18 år. Användaren gör en profil och ställer in i vilken stad, ålder och inom vilket avstånd man är intresserad av att hitta vänner. Sedan visas ett ”flöde” av personer med liknande intressen, som man kan spara eller skicka meddelanden till. Det går också att skapa evenemang och delta i andras aktiviteter. 


Panion – appen låter användarna hitta  potentiella vänner baserat på sökord som anger gemensamma intressen. 


Meetup – en app där vem som helst kan initiera eller välja att delta i en aktivitet som ordnas i närheten. Det kan till exempel handla om en sportaktivitet, språkutbyte, middag eller någon form av studiecirkel. 


Pingle – här kan användaren genom att beskriva sig själv och sina intressen få tips på aktiviteter att göra i närheten. Man kan också hitta personer med liknande intressen och bjuda in till att göra något tillsammans. 


Welcome – en app där nyanlända och etablerade svenskar kan få kontakt med varandra. Användarna kan hitta och skapa egna event utifrån intressen och plats. 


LÄS MER: Nu finns Tinder för vänner – börjar i Skåne


LÄS MER: Fler artiklar i serien om ensamhet:
Victoria, 26, har inga vänner: ”Man skäms” 

NELLIE ERBERTH: Det värsta är att bli avslöjad som ensam

Nadja, 28, hade inga vänner: ”Var väldigt, väldigt ensam” 

Känner du dig ensam ibland?