Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chip i handen kan ersätta vanliga SJ-biljetter

FRAMTIDEN ÄR HÄR: Så här kan det komma att se ut när du visar tågbiljetten. Ett chip skjuts in i handen och tågvärden läser av det. Tekniken finns redan och SJ testar nu systemet på bred front.
Foto: SJ AB

SJ satsar på inopererade biljetter.

Ett chip i handen visar dina resehandlingar.

– Mellan 1 500 och 2 000 svenskar har det här chippet nu, och flera är våra stamkunder. Jag har själv ett, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ.

Chippet är inte större än ett riskorn och skjuts in med en speciell kanyl.

Vanligast placering är under huden mellan tummen och pekfingret, alternativt på sidan av handflatan nedanför lillfingret (tänk: ”karateslag”).

– Det varken känns eller syns när det sitter på plats. Man märker inte av det, säger Stephan Ray.

Chippet testas just nu av några av SJ:s stamkunder. Mellan 1500 och 2 000 svenskar har chip i handen, det är i den här gruppen biljettfunktionen hos SJ lagts till.

– Det var resenärer som redan hade chip i handen som frågade om det gick att lägga in biljetten i det också. Och eftersom vi har tekniken så gjorde vi det, säger Stephan Ray.


LÄS MER: Fler kunder reser med SJ – och fler säger sig vara nöjda 


Informationen som kopplas till chippet är är siffrorna från resenärens SJ Prio-nummer. Ingen känslig eller privat information används. Tekniken har tagits fram av SJ Labs, tågbolagets egen digitala utvecklingsverkstad.

– Våra tågvärdar använder sedan sina Samsungtelefoner för att läsa av chippet, säger Stephan Ray.

Känns som att få en spruta

Telefonerna bär en appfunktion som kan läsa av chip och i dagarna rullar SJ ut en uppdatering som gör att alla tågvärdar kan kontrollera inopererade biljetter.

Chippet är inget för passagerare med skräck för sprutor. För det är ungefär så det känns att få det inmonterat, som en spruta.

– Eller som ett tjuvnyp, säger Stephan Ray.

Men när det väl är på plats sitter det för livet.

”En form av piercing”

Tills vidare, under försöksperioden, kommer man att behöva vanlig biljett som back up till chippet. Och kravet på legitimation kvarstår.


LÄS MER: SJ:s lovar bättre internet till alla resenärer 


En av de stora fördelarna med den kroppsnära biljetten är att den aldrig går att tappa bort och att den fungerar även om resenärens mobiltelefon laddat ur.

– Det är en form av piercing som inte är värre än att ha en ring i örat, säger SJ-chefen Crister Fritzson till Sydsvenskan som var först med att rapportera om chipet.