Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bloggaren och influencern: ”Yrket sticker folk i ögonen”

Petra Tungården.

Petra Tungården har gått från att blogga i föräldrahemmet till att driva flera bolag och blivit en av Sveriges mest kända bloggare.

– Vissa tror kanske man tjänar pengar på att åka jorden runt och dricka champagne. Jag tror att yrket fortfarande sticker i folks ögon, säger hon i Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.

Petra Tungården är en Sveriges mest kända bloggare och en av dem som hållit på längst. 15 år gammal skrev hon sitt första inlägg.

– Jag tror det handlade om att jag var lite småkär i mina kusiner. Idag är det är en helt annan bransch.

Upptäckten att bloggandet kunde vara ett jobb kom när kvällstidningen kom hem och gjorde ett reportage om vad hon hade för gemensamt med den tidigare statsminister Carl Bildt.

– De ville ha en bild när jag satt framför min stora PC. Sen handlade det om att vi båda bloggade. Då kände jag wow.

Ett yrke med många fördomar

I dag har branschen vuxit upp.

Influencer är ett yrke även om det fortfarande tvingas utstå en hel del fördomar.

– Vissa tror kanske man tjänar pengar på att åka jorden runt och dricka champagne. Jag tror att yrket fortfarande sticker i folks ögon. De ser inte jobbet bakom en blogg.

I takt med att branschen blivit mer professionell har även pengar som går att tjäna vuxit.

– Till en början fanns bara bannerreklam. Då hade de flesta vanlig lön. Nu driver nästan varje bloggare sitt egna mediehus.

Petra Tungården har gått från att blogga från sitt familjehem till att driva flera bolag, bland annat ett eget modebolag. Samtidigt säger Petra Tungården att pengarna inte varit drivkraften.

– Jag älskar mitt jobb. Det är klart jag är intresserad av pengar men jag känner inte att jag måste tjäna mer. Jag lever verkligen ett bra liv och är väldigt tacksam för det jag har.

Men däremot så kunde det egna sparandet var bättre.

– Jag får ångest när jag tittar på ekonomiprogram. Ens pengar hade kunnat vara värda så mycket mer i dag om man bara inte varit så jävla lat och lagt sparandet som sista prio.

”Folk vill följa en story”

Framtiden då?

Petra Tungården ser inte slutet på många år.

– Jag tycker det är så fruktansvärt kul att blogga. Man får inte glömma att några följt mig i 15 år. Det låter kanske löjligt men det känns som mina riktiga kompisar.

Även om branschen blivit tuffare och proffsigare finns det fortfarande plats för fler.

– Anledningen till att det går så bra för bloggare och influencers är att för att folk vill följa en story. Jag tror att det är extremt svårt att bli stor i dag. Men samtidigt kolla på Greta Tunberg. Om du är nischat så finns det en väg.