Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Apple sågar lagförslag om enhetliga laddare

Sladdkaos.
Foto: Shutterstock

I går föreslog EU en lagstiftning om gemensam laddningsstandard för smartphones och annan bärbar elektronisk utrustning.

I dag kom svaret från Apple.

Inte oväntat sågar den amerikanska techgiganten lagförslaget.

Det amerikanska bolaget, med en egen anslutningsstandard för laddning, sade att bolaget är emot förslaget och anser att det riskerar att hämma innovationer.

Enligt Wall Street Journal måste lagstiftning om en gemensam standard godkännas av såväl EU-parlamentet som medlemsstaterna, en process som kan ta månader. Efter ett grönt ljus i Bryssel anmodas medlemsstaterna att inom ett år skapa bindande lagstiftning i frågan.

Förslaget ger sedan tillverkarna ytterligare ett år på sig att anpassa sig till förändringarna, vilket enligt tidningen innebär att reglerna sannolikt kan få effekt först 2024.

”Obekvämt för användarna”

Apple säger att lagstiftning om laddstandard riskerar att få motsatt effekt till den avsedda och i stället öka mängden elektroniskt skrot. I ett uttalande på fredagen hävdade Apple att förslaget kan ”störa ett blomstrande ekosystem, skapa elektroniskt skrot och vara ytterst obekvämt för användarna”.

Vad gäller den uppskattade tidsfristen på två år, sade Apple att den tiden inte är tillräcklig för att göra de nödvändiga förändringarna.

TV: iPhones ska upptäcka nakenbilder på barns telefoner