Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningarna för populära appen Randonautica

Bråket runt Tiktok: Det här har hänt
Randonautica skickar slumpmässigt utvalda platser till användaren.
Foto: Skärmdump / Skärmdump
Utan vetenskapligt bevis randomiseras en plats fram som ska ta användaren till dennes ”intention”.
Foto: Skärmdump / Skärmdump
I sociala medier vittnar flera om obehagliga händelser, som inte kunnat bekräftas faktiskt ha hänt.
Foto: Shutterstock / Shutterstock
Youtube-paret Jonte Borg och Kaja Tapper har testat Randonautica.
Foto: Jonte Borg/Youtube / Jonte Borg/Youtube

Äventyr, blommor – eller död.

Tänk på något och appen Randonautica skickar dig till – egentligen slumpmässigt utvalda – platser som enligt appens idé påstås visa det du sökt efter.

Nu varnar användare för obehagliga upplevelser i appen.

Appen Randonautica, som lanserades i februari i år, beskrivs via sin hemsida ha skapats för att uppmuntra fler till att utforska platser utanför den vardagliga rutinen.

Genom skriva in en så kallad ”intention” såsom kärlek, pengar, människor, paranormal eller överraskning, får användaren slumpmässigt utvalda koordinater. 

Idén är att användaren kan ledas till en känsla, ett fynd eller någon annan upptäckt.

På Tiktok sprids videos där flera användare varnar för riskerna med appen och berättar om obehagliga upplevelser som de hävdar är kopplade till den. I juli la två tonåringar upp en video där de funnit en väska med kroppsdelar i. Enligt Insider ska tonåringarna ha använt Randonautica-appen när de hittade väskan.

Men samtidigt som sociala medier-inlägg vittnar om obehagliga händelser och att man ensam ger sig i väg till okända platser, som inte kunnat bekräftas faktiskt har hänt, visar flera också upp den andra sidan av appen. 

I Reddit-tråden ”Randonauts”, togs en användare till ett fält med blommor.

Youtube-paret testade Randonautica

Youtubern Jonte Borg, 24, och flickvännen Kaja Tapper, 25, har testat appen vid ett flertal tillfällen. Trots det menar båda att det är svårt att förstå exakt hur appen fungerar.

– Det är fortfarande mycket frågor runt den och hur man ska tänka. Många gånger vi använt den har vi blivit ledda till platser vi inte ens kan ta oss till, säger Jonte Borg.

Kaja Tapper håller med.

– Appen är svår att förstå sig på. Jag har försökt läsa en del om den på internet, men hittar nästan ingenting.

Jonte Borg och Kaja Tapper har lagt upp flera videos där de testat appen mitt i natten, något även många andra gör. Samtidigt menar de att de inte uppmanar andra till att testa appen och säger att man inte ska ge sig ut själv.

– Det kan vara farligt, vi själva har tyckt att det är både läskigt och farligt, säger Kaja Tapper.

Randonautica svarar om personuppgifter

New York Times rapporterar att appen fått kritik för att inte vara tillräckligt säker för barn att använda. Randonautica själva rekommenderar minderåriga att använda appen tillsammans med en vuxen.

Frågan har lyfts om användarna är i en utsatt situation för människohandel. Exempelvis varnar mexikanska polisen för appen då den använder sig av geolokalisering, främst eftersom det gör det möjligt att kontrollera användarnas plats i realtid, skriver Radio Formula. 

På sin hemsida svarar Randonautica att de inte samlar in personlig data från användares telefoner och att det är omöjligt för någon annan än deras utvecklingsteam att se vilka platser användare besöker.

Randonautica uppmanar även de som använder appen till att undvika farliga områden, inte göra intrång och att helst utforska på dagtid eller tillsammans med någon annan. Enligt New York Times innehåller även den senaste versionen av appen flera påminnelser att man ska vara försiktig.

Fontäner har svämmats över av bubblor efter Tiktok-trenden