Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anställda vittnar om hot och mobbning på Boozt

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Boozts huvudkontor i Malmö.
Foto: Pressbild / Boozt
Boozt är en av senare års stora e-handelssuccéer.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsmiljöverket vid flera tillfällen riktat kritik mot brister i arbetsmiljön på Boozt.
Foto: Patrik Österberg/TT

Utåt sett: Succé.

Men bortom e-handelsbolaget Boozts framgångar vittnar anställda om mobbning, samtidigt som Arbetsmiljöverket riktat kritik mot arbetsmiljön.

Det visar en granskning från Breakit.

– Chefer leder genom att folk är rädda för dem, säger en före detta anställd till techsajten.

Men bolaget tillbakavisar kritiken.

”Giftig arbetsmiljö.”

Så sammanfattas situationen bakom kulisserna på det populära e-handelsbolaget Boozt i en granskning av Breakit.

Enligt granskningen har framför allt chefer utsatt medarbetare för mobbning och trakasserier i flera års tid. Reportern Åsa Johansson har pratat med 19 nuvarande och före detta anställda, som berättar om främst tre problem:

Sexuella trakasserier, påhopp från chefer och tystnadskultur.

Boozt: Nöjd personal

Utåt har Boozt målat upp en bild av en inkluderande arbetsplats. I den senaste årsredovisningen skriver bolaget att man ”tror på och stöttar varje anställds lika rättigheter och är emot all form av diskriminering, trakasserier eller särbehandling”.

Koncernchefen och medgrundaren Hermann Haraldsson medger att det har funnits problem, men menar att man har fått bukt med dem.

– Vi har tidigare haft några incidenter som strider mot våra etiska riktlinjer och som vi åtgärdade direkt. Generellt sett har vi en väldigt hög personalnöjdhet, säger han till Breakit.

Sexuella trakasserier och elaka chefer

Några av incidenterna som det berättas om i Breakits granskning handlar om ”högt uppsatta” personer som under jul- och sommarfester har tafsat, smekt och kysst anställda, från 2013 fram till 2020.

– Jag själv har blivit tafsad på, smekt och fått opassande kommentarer om mitt utseende, säger en källa till Breakit.

Samma källa ska ha blivit ombedd att anställa någon ”ung och sexig”.

Det vittnas också om chefer som hotat med uppsägning, om förnedrande och elaka kommentarer, om en chef som upprepade gånger sagt till en anställd att gå ner i vikt och om medarbetare som blivit skrikna på och kommit ut gråtande från möten.

– Chefer leder genom att folk är rädda för dem. Kritiserar du kulturen blir du straffad. Och toppen består av en grupp som håller varandra om ryggen, berättar en källa för Breakit.

Arbetsplatsen beskrivs som ”hemsk” och som att de anställda varit ”karaktärerna i en Kafka-novell”.

Kritik från Unionen och Arbetsmiljöverket

Flera anmälningar har gjorts till Arbetsmiljöverket, som gjort inspektioner på Boozt och både 2018 och 2020 riktat kritik mot bolaget och kommit med krav på åtgärder för en bättre arbetsmiljö, skriver Breakit.

Även fackförbundet Unionen har lyft kritik bland annat om hotfullt och kränkande ledarskap.

Koncernchefen Hermann Haraldsson säger till Breakit att Boozt har växt snabbt och att det då kan uppstå problem, men att bolaget är ”extremt bra på att hantera dem snabbt”. I dag tycker han att arbetsmiljön är ”väldigt bra”.

Nu har vi vuxit från 0 till 1200 anställda på tio år, och visst kommer man alltid ha några problem men jag tycker att vi är väldigt bra på att hantera dessa frågor. Att ha en bra arbetsmiljö är väldigt viktigt. Och du kommer inte att hitta en enda person som kan berätta att jag har mobbat någon, säger han till Breakit.

Arbetsmiljöverkets ärenden är stängda i dag, efter att Boozt mött myndighetens krav.

Det här är Boozt

■ Boozt är en e-handelssajt, med huvudkontor i Malmö, som säljer mode online. 

■ Sajten etablerades under 2011 och har sin främsta marknad i Norden.

■ Bolaget Boozt Fashion AB är noterat på Stockholmsbörsen sen 2017. Det samlade börsvärdet ligger i dag på närmare 6,6 miljarder kronor.

■ Bolaget har drygt 1 200 anställda.

■ 2021 omsatte man 5,8 miljarder kronor och gjorde ett resultat före skatt på 245 miljoner kronor.

■ Största ägare är den danska kapitalförvaltaren BLS Capital med 15 procent, följt av det norska holdingbolaget Ferd med 10 procent.