Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allt du behöver veta om vpn och säker trafik på nätet

Få in hela världen utan begränsning i din smartphone.
Foto: Sutterstock/Nasa
Men du behöver en vpn med där geoblockeringen tas bort först.
Foto: Shutterstock

Det finns två goda skäl att installera vpn på din mobil, surfplatta eller dator.

1. Det blir svårare att "avlyssna" din trafik när du är ansluten till ett öppet nätverk som finns på många platser.

2. Du kan få nätet att tro att du är någon annanstans, så du kan titta på SVT Play på utlandssemestern.

Med en fungerande vpn öppnar sig världen bokstavligt för dig. För funkar vpn så kan du inbilla nätet att du är precis var du vill i världen.

■ Är du utomlands kan du till exempel få nätet att tro att du är hemma så du kan kolla på favoritserierna på dina streamingkanaler. Detta kallas att du kommer runt geoblockeringen.

■ Är du hemma kan du (kanske) kolla streamad tv från alla världens länder.

Kan jag få amerikansk Netflix hemma?

Det fungerade tidigare, men Netflix har stoppat all streaming mot vpn. Du blir uppmanad att stänga av tjänsten för att kunna titta över huvud taget.

Vissa vpn-tjänster – och det finns hur många som helst – lovar och garanterar att just deras tjänst fungerar med Netflix. Detta kan stämma, men Netflix arbetar aktivt på att täppa igen alla hål, så det som fungerar i dag kan vara stängt i morgon. Och då sitter du kanske där med ett treårigt avtal du betalt en tusenlapp för och som du egentligen inte behöver.

ANNONS: Jämför 11 populära VPN-tjänster på Expressen Bäst-i-Test (extern länk)

Hur fungerar en vpn?

Vpn är en förkortning för virtuellt privat nätverk. Den ursprungliga tanken med vpn var att anställda skulle kunna koppla upp sig säkert mot sitt företags nätverk var de än befann sig. 

För det behövs en "tunnel", så att data som skickas mellan datorn och nätverket inte går att fångas upp av obehöriga. En vpn-tunnel funkar som en fast kabel till nätverket. Och trafiken krypteras så att den blir hemlig för alla utanför nätverket.

Så fungerar vpn

När du är uppkopplad "som vanligt" genom möbelföretagets eller livsmedelsbutikens gratis wifi-när kan de ansvariga se vad du gör på nätet. 

Då kan de se om du googlar på "Hur kokar jag ägg?" eller "Billy bokhylla gratis". 


LÄS MER: Affärerna spanar på dig – genom din mobil 


Med en vpn kan inte företagen se vad du gör och vilka sidor du surfar på. Det enda de får fram är att du är uppkopplad mot ett nät i New York eller Paris, eller vad du angett i vpn-klienten.

Finns det fler skäl att skaffa en vpn?

PC för alla pekar ut tre anledningar att installera en vpn:

1. Integritetsskydd. Undvika avlyssning och spårning. Och att du kan surfa säkert på öppna nätverk.

2. Upphäva geoblockeringen. Så att du kan se SVT Play eller kanske allsvenskan i fotboll på C More.

3. Nätneutralitet. Det har diskuterats flitigt i USA att upphäva nätneutraliteten, det vill säga att operatörerna ska kunna sänka hastigheten från sajter av en eller annan anledning. 

Så väljer du en bra vpn-klient

1. Vad kostar det? Att skaffa en vpn kostar. Priserna varierar mycket beroende på om du vill betala månad för månad, eller köpa tre års abonnemang på en gång. Många har tre timmar eller sju dagar gratis vpn. Det är ett bra sätt att kolla om tjänsten funkar för dig.

2. Finns det en app? Kolla om det finns en app till din telefon. 

3. Stressa inte. Se upp när du jämför tjänster. Många har pop-up-fönster som erbjuder dig ett jättebra pris om du bestämmer dig direkt. Meddelandena kan stressa dig att fatta fel beslut och betala för en tjänst du inte behöver. 

4. Vad får du för pengarna? ur många länder har de serverplatser hos? Räcker det med 20 eller behöver du 60? Kolla antalet servrar och om vpn-tjänsten loggar det du gör. Kolla hur många enheter du kan använda. Många har flera mobiler, läsplatta och dator. 

5. Hastighet. Finns det någon begränsning i hastighet eller datamängd? 

6. Kill-switch? Många vpn-leverantörer erbjuder "kill switch". Den gör att dina onlineaktiviteter slutar funka om anslutningen bryts. 

7. Får du hjälp när du behöver? Kolla om det finns en helpdesk som är tillgänglig, helst dygnet runt.

8. Hur säger jag upp vpn-kontot? Kolla hur du gör för att avbryta tjänsten. Hamna inte i fällan där du betalar för något du inte använder. Även om det bara är en 100-lapp i månaden så blir det mycket varje år.

Varför finns geotaggar och varför kan jag inte se amerikansk Netflix?

Skälet är upphovsrätt. De sändande tv-bolagen och streamingtjänsterna betalar för filmer och tv-serier efter hur stor publiken är. Det är betydligt billigare att bara betala för tio miljoner svenskar än 7 miljarder över hela världen. Dessutom är det inte säkert att tv- och filmproducenterna släpper upphovsrätten över hela världen till en distributör.