Taxfree-miljardärens oväntade jättedonation

Anders Wiklöf hyrde in tidigare presidenten Bill Clinton till sin födelsedag i somras.
Foto: PONTUS HÖÖK / PONTUS HÖÖK POHO
Uppsala Universitet
Foto: Jorma Valkonen/TT / JORMA VALKONEN

Den åländske miljardären Anders Wiklöf, 73, donerar ett mångmiljonbelopp till svensk hjärtforskning.

Affärsmannens bror, S-politikern Lasse Wiklöf, dog tidigt av en hjärtinfarkt.

– Jag hoppas detta kan få avgörande betydelse för hundratusentals människor, säger Anders Wiklöf.

Anders Wiklöf, som kallas Ålands rikaste man, har skapat sig en förmögenhet på bland annat taxfreeförsäljningen på färjorna på Östersjön. Han är också störste ägare i Ålandsbanken.

Privat har han ett stort konstintresse med en imponerande samling i sommarstugan/konstmuséet på Åland.

Han är även känd för sina spektakulära födelsedagsfester där hela Åland bjuds på gratis underhållning med kända artister och föreläsare. I somras var Bill Clinton inbjuden.

Wiklöf ägnar sig också åt filantropi och nu är det klart att miljardären gör en stor donation till hjärtforskning vid Uppsala universitet.

Lovar en långsiktig satsning

Det handlar om en ”mångmiljon-donation” till nyinstiftade Anders Wiklöf-inistitutet för hjärtforskning.

Arbetet där ska ledas av forskaren och hjärtläkaren Johan Sundström och målet är världsledande hjärt- och kärlforskning.


Fakta: Anders Wiklöf

Kommerserådet och ekonomie hedersdoktorn Anders Wiklöf är en åländsk entreprenör och helägare av bolaget Wiklöf Holding, i dag Nordens största koncern med enmansägande.

Koncernen utgörs av fler än tjugo företag inom dagligvaru- och partihandel på Östersjön, hotell och byggnation, samt Skärgårdshavets Helikoptertjänst. Wiklöf är även huvudägare av börsnoterade Ålandsbanken.

1989 grundade Anders Wiklöf ”Stiftelsen Ålandsfonden för Östersjöns framtid”.

Han har även Nordens största privata konstsamling. I december förra året utökades den med Anders Zorns ”Mandolinspelerskan”. Tavlan såldes av Uppsala Auktionskammare md utgångsbudet 400 000. Wiklöf ropade slutligen in den för nästan 3,2 miljoner kronor.


– Hjärt- och kärlsjukdomar orsakar i dag 31 procent av alla dödsfall. Tre gånger fler än cancer. Min donation ska få hjärtforskningen att expandera rejält, till gagn för folkhälsan i både Norden och hela världen. Det här är en långsiktig satsning från min sida, vilket ska få avgörande betydelse för hundratusentals människor, säger Anders Wiklöf.

I boken ”Anders Wiklöf, murarens son” beskrev den åländske miljardären sin djupa sorg och saknad efter brodern, journalisten och S-politikern Lasse Wiklöf.

Brodern hade varit trött och andfådd en tid men vägrade trots uppmaningar att gå till läkare. Han dog i en hjärtinfarkt, 63 år gammal. Det har bidragit till att göra miljardären mycket hälsomedveten.

– Jag skulle ha önskat att Lasse hade tagit mina varningar på mer allvar. Han bara skojade bort det, berättar Anders Wiklöf.

Ska söka nya utlösande faktorer

Forskningen vid Anders Wiklöf-institutet ska baseras på data från från storskaliga befolkningsregister och biobanker.

Sverige är ett land med goda förutsättningar för medicinsk så kallad big data- forskning. Detta tack vare den patientinformation som finns samlad i medicinska register som täcker hela befolkningen.

Forskarna hoppas bland annat med hjälp av artificiell intelligens kunna hitta nya indikatorer på en förstående hjärtinfarkt, redan månader innan den inträffar.

– Min ambition är att vi om fem år har identifierat nya utlösande faktorer för hjärtinfarkt och bidragande faktorer till andra hjärt-kärlsjukdomar, och därmed kan komma att i tid förutse och förhindra dem, säger forskningsledaren, Johan Sundström, hjärtläkare och professor i epidemiologi vid Uppsala universitet.