Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tänk dig rik

Genom att förändra dina tankar kan du få precis så mycket pengar du behöver. 

- Tankens kraft är otroligt stark och du kan lika väl skapa välstånd som fattigdom, säger Jan Roostal, kredithandläggare och meditationsinstruktör.

- Ta fram ett papper

 och skriv svaren på följande frågor: Hur mycket du vill tjäna i månaden, hur mycket du vill ha på banken och hur mycket du vill ha som pensionärsinkomst? Var realistisk och sätt mål som du kan uppnå. Dessa mål kan du alltid ändra längre fram, säger Jan Roostal när han håller föredrag på Akal Center i Stockholm om hur vi kan förändra vår syn på pengar.  Vi i publiken skriver så det glöder, men vi behöver inte lämna in lapparna.  - Grattis. Ni tillhör nu de fem procent av världens befolkning som tänkt ut och skrivit ner hur mycket pengar ni vill tjäna. Det är en fantastiskt bra början, säger Jan Roostal.  Det handlar om att förändra våra attityder till pengar. Hur många gånger har vi inte hört till exempel: Pengar är roten till allt ont. Pengar gör ingen lycklig. Ja, listan kan bli hur lång som helst med negativa påstående om allt elände som pengar ställer till med. 

- Pengar är ett

 bytesmedel, ett förtroende, bara papperslappar och metallbitar. Det är människors inställning till pengar som orsakar problem. Pengar är energi och en outtömlig resurs som ska flöda och omsättas. Tänk på engelskans ord för valuta, currency" som härstammar från current som betyder ström eller flöde, säger Jan Roostal.  Genom att tänka på pengar på ett positivt sätt kan vi programmera om vårt undermedvetna och på så sätt skapa mer välstånd i livet. 

Enligt Jan Roostal

 är det inte meningen att vi ska slösa bort allt, men vi ska leva här och nu och våga ha roligt och njuta för pengarna också. Vi vet aldrig vad som händer i framtiden och pengar som står stilla på ett bankkonto gör ingen glad.  Hur ska vi då göra för att få så mycket kosing som vi vill ha och behöver?  - Det finns många sätt att tjäna pengar. Du kan bli chef eller ledare, du kan komma på idéer och uppfinningar och framför allt ska du ha tilltro till din egen kreativitet. Bli den du vill vara och gör det du drömmer om, så kommer du få så mycket du behöver och vill ha. Börja med att fokusera om och att förändra dina tankar. Tankens kraft är otroligt stark. Det vi lägger energi på får vi mer av, säger en universell lag, menar Jan Roostal.  Många av oss tänker jämt på hur vi ska hålla hushållskostnaderna nere. Vi klipper kuponger, tar bilen och åker till lågprisbutiker. Det är att lura sig själv.  - Lägg mer tid på dig själv istället och fokusera på att utveckla dina talanger och din kreativitet. Den tid du ger till dig själv är mycket mer värd en de kronor du sparar, säger Jan Roostal.  - Det är lätt att tänka: Jag är inte värd det här, det där händer aldrig mig. Då är det dessa förhållande som manifesteras. Om du istället jobbar med att se dina unika och starka sidor, och tänka på allt du kan, så ökar din självkänsla. Att unna sig bra saker är att ge det undermedvetna budskapet: Jag är en värdefull person och jag är värd att få bra saker i livet. 

En annan grundläggande

 faktor för att kunna ta sig bort från fattigdomstänkandet är att kunna ta emot. Vem som än ger dig något, säg inte nej, utan ta emot med glädje.  Lika viktigt är det att kunna ge. När du ger talar du om för ditt undermedvetna att du har pengar och kan dela med dig.  - Som du sår får du skörda. Om du är generös, får du generositet tillbaka, men förvänta dig inte att du ska få tillbaka från den du ger, nej, pengarna kan komma från ett helt annat håll. Ge av kärlek och av glädje, inte för att du ska få. Ju mer du ger, desto mer kommer du att få. Och du behöver inte ge pengar, utan kan ge andra värdefulla gåvor, som din tid. Skicka ett vykort eller bjud någon på middag, säger Jan och berättar om vad en kvinna en gång sade:  "Mitt hus brann ner till grunden och det enda som finns kvar nu är det jag har givit bort." 

Det finns 

många föråldrade attityder om pengar. Till exempel att du måste arbeta hårt och tungt för att göra dig förtjänt av välstånd. Så är det inte, enligt Jan Roostal.  Vägen till välstånd kan vara lätt och lustfylld. Det viktiga är att du gör det du verkligen vill.  Jamen, hur vet jag då vad jag verkligen vill?  - Det vet vi oftast innerst inne. Alla har vi drömmar. Bra sätt att komma i kontakt med vårt inre är att meditera, att vara i stillhet och att vara ute i naturen. De flesta människor använder bara intellektet. Istället bör man försöka att få kontakt med vår existens, varandet eller vår andliga dimension. Då kommer vi i kontakt med källan till all kreativitet.

FAKTA

SÅ HÄR GÖR DU FÖR ATT BLI RIK
Ta reda på vad du verkligen vill göra i livet.
Förverkliga din dröm.
Alla har massvis av kreativitet.

Var generös och ge av dina pengar och tid till andra.
Gör det av glädje, utan att förvänta dig att få något tillbaka.

Ta emot alla gåvor du får med glädje.

Spara en del, men inte allt.
Njut av dina pengar.

Säg aldrig att du är fattig.
Det är ett beständigt tillstånd.
Säg istället att du är tillfälligt pank.

Säg inte att du inte har råd.
Säg att du inte vill eller att du ska se om du kan ordna resurser, eller att du vill prioritera annat.

Se dig själv som rik.
Var tacksam för det du har.

Gör en önskelista på vad du vill i livet.
Bär den alltid med dig och titta på den morgon och kväll.

Lär av naturen, vars obegränsade överflöd hela tiden kommer till oss.

Tänk på att pengar sällan är lösningen på ekonomiska problem.


Lästips: "Pengaglädje" av Jerry Gillies, "Livets sju andliga lagar" av Deepak Chopra, "Rich dad, poor dag" av Robert T.
Kiyosaki.
"Creating affluence" av Deepak Chopra, "The trick to money is having some", Stuart Wilde.
www.
roostal.
com