Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Takläggarens miljonsvindel – lurade Christer: ”Se upp!”

Den åtalade mannen är misstänkt för grovt bedrägeri.
Foto: POLISEN
Christers tak.
Foto: POLISEN
Ett par av de överföringar Christer gjorde till takläggarna.
Foto: POLISEN

”Takläggare” lurade Christer utanför Stockholm att betala mer än en miljon kronor.

De skulle ta bort mossa från hustaket för 500 kronor, men krävde sedan stora summor för virke, maskiner och annat.

Christer satte in 1 050 000 kronor på en rad olika konton – nu har en brittisk medborgare åtalats för grovt bedrägeri.

– Jag vill varna alla, se upp för bedragare! säger Christer som är i 75-årsåldern.

I slutet av april i år knackade en man på hemma hos Christer i Haninge utanför Stockholm. Han talade engelska och erbjöd sig att ta bort mossa från husets tak.

Arbetet skulle kosta 500 kronor, men blev starten på en miljonrullning. 

– Det började med att de skulle ta bort mossa från taket. Sen såg de skavanker på taket och satte i gång att renovera. Det var inget vi hade avtalat, säger Christer, som är i 75-årsåldern.

– Sen begärde de mer pengar. De sa att de behövde deponera pengar för att få hyra maskiner, säger han.

Männen blev hotfulla

Beloppet växte till 1 050 000 kronor innan Christer vände sig till polisen. När männen förstod att han inte ville betala mer blev de hotfulla.

– De hotade att riva ned allt de hade byggt. Och de hotade att anmäla mig för Skatteverket för att jag inte hade betalt moms på arbetet. De sa att det skulle bli 350 000 kronor i moms, säger han.

På bara några veckor betalade Christer jättebelopp för en takrenovering som han inte beställt – och som är mycket bristfälligt genomförd. Allt enligt polisens utredning som nu lett till åtal mot en 40-årig brittisk man för grovt bedrägeri. 

Bil tillhörig takläggarna som misstänks ha lurat till sig mer än en miljon kronor.
Foto: POLISEN

Arbetar för skotskt företag

Mannen, som enligt åtalet var platschef, förnekar brott. Han säger att han arbetar för ett företag baserat i Skottland, som anlitar rumänska arbetare för att komma till Sverige och jobba.

Husägaren gick med på att taket skulle rengöras. Sedan kom andra män med vattentunna och sprutanordning och började göra rent taket. 

De påpekade snart att taket vid garaget var murket och satte på eget bevåg i gång ett större projekt. De rev bort hälften av alla tegelpannorna.

Fick direktiv via sms

– Det började med garagetaket. Arbetarna hittade flera skador. Och sedan bara rent automatiskt så gav de sig på hela stora huset, säger Christer i polisens förhör.

Christer berättar att han fick direktiv via sms om hur stora summor han skulle överföra och till vilka konton.

Den 12 maj gjorde han två överföringar på sammanlagt 110 000 kronor, nästa dag en på 100 000 kronor, den 14 maj två betalningar till olika konton på sammanlagt 150 000 kronor, den 15 maj två överföringar till olika konton på sammanlagt 340 000 kronor. 

Miljonöverföring till flera konton

Så här rullade det på under ett par veckor i maj tills husägaren hade fört över 1 050 000 kronor till många olika konton, enligt åtalet.

– Det mesta har nog handlat om olika former av depositioner för maskiner de behövde. Utom i den affär vi diskuterade häromdagen när det gällde de 180 000 som sen prutades ner i flera omgångar, då handlade det om byggnadsmateriel, säger Christer i polisförhöret.

Han säger till Expressen att männen hela tiden lovade att han skulle få tillbaka en stor del av pengarna eftersom det rörde sig om depositioner.

”Har mina tvivel”

– I dagsläget skulle jag få tillbaka 900 000 då. Men om det inträffar eller ej, det vet jag ju inte ännu. Och som sagt jag har mina tvivel, säger han i polisförhöret.

Han säger att han haft kontakt med flera olika personer, men mest med två män som presenterade sig med två smeknamn. Enligt ett vittne talade den ena av dem med irländsk accent.

Christer, som är ensamstående, uppger att han ramlade och skadade höften för en tid sedan. Han har därför ont i ryggen och dålig balans, så han har inte kunnat kontrollera arbetena på taken. 

Han får hjälp av hemtjänst med inköp, städning, tvätt och annat, men betalar sina räkningar själv.

Började ana oråd

Den 22 maj började han ana oråd sedan en av arbetarna inte dykt upp. Han misstänkte att jobbet var avbrutet, så han gjorde en polisanmälan.

– Jag vill varna alla, se upp för bedragare! Om hantverkare erbjuder sina tjänster, ta noga reda på vilka de är, säger Christer.

– Väldigt mycket av mina pengar har försvunnit. Jag blev överrumplad av att de satte i gång så snabbt. Att man kan vara så dum! säger han.

Christer säger att han försöker att hålla humöret uppe och undvika att tänka på vad som hänt.

”Jobbigt medan det pågick”

– Det var rätt jobbigt vissa stunder medan det pågick. Men det hjälper inte att gräva ned sig, säger han.

En 40-årig brittisk medborgare har nu åtalats vid Solna tingsrätt för grovt bedrägeri. Han är också åtalad för försök till grovt bedrägeri efter att ha försökt genomföra en liknande ”takrenovering” hos en person i Bromma i Stockholm.

Mannen nekar till brott. 

Enligt åtalet var mannen platschef och ledde de andra arbetarna. Det fanns ”inte någon avsikt” att genomföra den avtalade borttagningen av mossa på husägarens tak:

Falska förespeglingar

”I stället har gärningspersonerna ... lyft bort takpannorna, tagit bort läkt och tjärpapp och därefter förmått målsäganden att i olika omgångar överföra ovan nämnt belopp för arbetet, för att färdigställa arbetet samt under förespegling att målsäganden senare skulle få viss betalning åter”, heter det i åtalet.

– Jag lagar tak. Men jag frågar inte efter något. Jag blir upplockad i Södertälje och jag får 500 kronor per dag.  Jag gör bara jobbet, det är allt, säger den nu åtalade 40-åringen i polisförhör.

Begärde mera pengar

En 52-årig man är åtalad för penningtvätt för att ha tagit emot en del av Christers överföringar. Också han förnekar brott.

Trots åtalet har en av männen som polisen inte fått tag i, fortsatt kontakta Christer. 

– Han ringde häromdagen och sa att jag skulle få tillbaka 625 000 kronor om jag först betalade 125 000. Han blev lite sur när jag inte gick med på den affären, säger Christer.