Ta hand om ett dödsbo – undvik dyra misstag

En stor sorg, en omfattande och snårig hantering kring ägodelar – och i värsta fall bråk inom släkten.

Så betraktar många arbetet kring att ta hand om ett dödsbo.

Men metoder finns för att underlätta processen.

– Jag fick ett nytt och vidare perspektiv på mina föräldrar när jag tog hand om deras bostad och ägodelar, säger Susanne LJ Westergen aktuell med boken”Konsten att ta hand om ett dödsbo”.

Journalisten Susanne LJ Westergren hade avvecklat två olika dödsbon när hon började fundera över att skriva boken.

– Jag insåg att det inte fanns någon samlad information kring allt man kan ställas inför. Då provskrev jag några kapitel och förlaget nappade, säger Susanne.

Båda gångerna hon tog hand om dödsbon innebar det hantering av hem med över femtio års omsorgsfullt lagrande av ägodelar i välfyllda förråd och vindar av en krigsgeneration som tidigt lärt sig spara på det mesta.

– En hel del gick inte att återanvända eller ens lämna till second hand och fick lämnas i stora containrar och det kändes så klart jobbigt.

Syskongräl vanligt

”Konsten att ta hand om ett dödsbo” (Libris förlag) är en personligt skriven handbok där författaren delar med sig av egna erfarenheter. Fokus ligger snarare på det praktiska arbetet kring ett dödsbo, även om saknaden och sorgen har fått ett eget kapitel.

Susanne LJ Westergren har skrivit boken ”Konsten att ta hand om ett dödsbo”.
Foto: Anders Deros

Under Susannes intervjuer är berättelser om osämja, arvstvister och syskongräl vanliga teman.

– Tyvärr är det vanligt att ett syskon i en skara kan skena i väg och vilja ha en massa saker eller inte riktigt drar jämnt med de andra. Det kan vara osämja kring det praktiska arbetet lika väl som de ekonomiska värdena. Det kan vara syskon som känt sig mindre sedda av sina föräldrar, eller som inte varit lika närvarande vid föräldrarnas ålderdom som plötsligt känner sig förfördelade, säger Susanne LJ Westergren.


I boken ger hon flera tips på hur man ska lösa släktbråk under uppdelningen av ett dödsbo.

– Alla sådana här konflikter är väldigt tragiska. Föräldrarna är ju inte tvungna att lämna något efter sig till sina barn, så det tragiska är att man helt plötsligt ska ha en massa tankar kring vad man ska ärva och till och med hålla på och roffa åt sig, säger Susanne LJ Westergren.

Så undviks släktbråken

Det finns dock enkla steg att följa för att undvika släktfejder.

– Till att börja med kan det vara så att föräldrarna upprättat testamente. Då är det inte mycket att säga om det.

Lista: Tänk på det här när du tar hand om ett dödsbo

• Gör en lista över de viktigast att börja med, utgå ifrån checklistor du får på begravningsbyrån eller via Efterlevnadsguiden. Till exempel: eftersänd posten, säg upp prenumerationer, sätt timers på lampor i hemmet, sänk värmen och ta hand om soporna.

• Få en bra överblick över dödsboet och alla dessa föremål, oavsett om det är en enrummare eller en villa med biutrymmen. Du kommer märka att det är så mycket mer saker än det föräldrahem du känt.

• Boka tid hos en familjejurist, om ni är flera dödsbodelägare, för att få hjälp med en boutredningen och dödsboets bouppteckningen. 

• Gör en tidsaxel över avvecklingen och tänk dödsboet som ett projekt. Är ni flera dödsbodelägare så välj ut vem som blir dödsbovårdare, den har ett mer övergripande praktiskt ansvar.

• Fastna inte i de små detaljerna i hemmet, utan jobba utifrån de fem högarnas princip:

1) Absolut sparas. Delas upp mellan arvtagarna, packas och ställs åt sidan. Tänk på att allt inte behöver sorteras klart. Personliga småsaker kan man lägga i en kartong och ta hand om sen. Man behöver inte fatta beslut om fotografier, brev och vykort bara för att man gör sig av med husgeråd.

2) Kanske behålla. Får stå i ett hörn och vila upp sig.

3) Klart sälja. Kan delas upp ytterligare i högar beroende på om de ska sälja på Blocket, auktion eller annanstans. Tänk på att tidsaspekten är viktig här. Ska man få ut i närheten av vad ett föremål är värt måste man lägga tid på försäljningarna och exempelvis gå runt till mynthandlare, antikvariat eller vad det kan vara. Ju mer research du gör desto större chans har du att få ett bättre pris.

4) Ge bort. Till släkt, vänner eller välgörenhet.

5) Klart slänga. Läggs i svarta sopsäckar och/eller slängs direkt i hyrd container eller sortera på sopstation.


Men om det inte finns testamente och hanteringen av dödsboet börjar stöta på problem bör man absolut vända sig till en familjejurist, menar Susanne LJ Westergren.

– Antingen har begravningsbyrån egen familjejurist eller så brukar de kan tipsa om någon på orten.

Arvstvister tar fram människans sämsta sidor, skriver Susanne i boken och nämner konflikter kring arvsskiften som rör pengar, oförrätter och fastigheter som de tre vanligaste. I sådana lägen är en kostnad för en familjejurist helt nödvändig.

– En vanlig siffra är att en jurist kostar 1 100 kronor i timmen. Om det är många syskon och man inte drar jämt kommer det att vara värt pengarna, säger hon.

Syskonbråket slutade i konkurs

I boken berättar hon om en situation som helt gick över styr, när ett av syskonen vägrade samarbeta kring uppdelningen av föräldrarnas ägodelar. Konflikten slutade med att föräldrahemmet fick sättas i konkurs, ägodelarna såldes på auktion och de juridiska kostnaderna skenade i väg mot flera hundra tusen kronor.

– Syskonen hamnade i en känslomässig eldsvåda som var närmast omöjlig att släcka, skriver Susanne i boken.

Sådana här fall kan riva upp sår som sällan eller aldrig kan läka, men detta hör lyckligtvis till ovanligheterna.

Vid intervjuerna inför boken har Susanne stött på betydligt trivsammare exempel på samarbete syskon emellan.

Lista: Vilka föremål är mest värda?

• MÖBLER: 1700-talet mer intressant än 1800-talet. Art deco från 20- till 40-talen har en kundkrets, liksom danska designmöbler från 50- och 60-talen.

• MATTOR. Moderna mattor, som rölakansmattor, är värdefulla. Det kan även finnas marknad för ryamattor av kända formgivare medan orientaliska mattor tenderar att sjunka rejält i värde.

• KRISTALLKRONOR. Inte lika attraktiva som man kan tro, annat med danska designlampor från 50-talet.

• PORSLIN. Ingen stark trend för kaffeserviser just nu, teserviser kan ha bättre värde. Spara eller sälj svenskt porslin som Rörstrand, Gustavsberg eller Uppsala Ekeby även om uppsättningen inte är komplett för det finns en andrahandsmarknad här.

• MATSILVER. Äkta silverbestick och visst matsilver kan ha högt andrahandsvärde. Nysilver ger väldigt lite att sälja vidare. 

• KONST. Tavlor, skulpturer och grafik ofta knutet till konstnären – ju mer känd desto högre värde. Tänk på att en tavla som är köpt på ett galleri har inte per automatik ökat i värde.

SMYCKEN. Ett stort område som kräver noggrann efterforskning för att uppskatta värdet på föremålet. Exempelvis kan man på smyckenochklockor.se hitta butiker som kan hjälpa dig, på gemmologiska.se kan man ställa frågor om ädelstenar medan man på swedac.se kan söka på stämplar för att ta reda på vem som gjort dina smycken.

Källa: ”KONSTEN ATT TA HAND OM ETT DÖDSBO”


– En strategi att använda är att först dela upp föremålen som är lite mer värda med hjälp av en värderingsman. Sen, när sakerna med affektionsvärde, ska fördelas är det bara att ge varje syskon ett nummer från ett och uppåt beroende på hur många man är. Och sen turas man om och tar var sin sak. Då blir det väldigt rättvist.

Rådet: Låt ett syskon leda arbetet

Sen rekommenderar hon fler att skriva testamente.

– Alldeles för få skriver testamente. Men känslan är att allt fler börjar använda Vita arkviet eller Livsarkivet. Glöm inte att ett testamente inte bara ska författas och bevittnas, det bör lämnas in också. Det går numera att förvara elektroniskt via sin begravningsbyrå till exempel.

Ett annat knep är också att utse en dödsbovårdare bland arvtagarna.

– Är man flera om dödsboet tycker jag man ska utse en i släktskaran som har mer ansvar och som blir som en projektledare.

Många känner inte till att man enligt lag är skyldig att göra en boutredning som leder till en bouppteckning inom tre månader.

– Bouppteckningen är dödsboets id-handling och utan det kan man inte göra speciellt mycket. Man kan inte betala räkningar eller göra något utan den.

Varningen: Kan bli skyldig pengar

Det finns fallgropar att se upp med.

– Man måste se över hela hemmets värld. Hur ser det ut med inventarier, lagfarter, testamenten, aktier, bankkonton mm? Det kan också ha varit så att någon av föräldrarna varit gift tidigare och det finns fler arvtagare som måste tas med. Missar man detta kan man bli ekonomiskt skyldig dessa dödsbodelägare i efterhand, säger Susanne.

Boken ”Konsten att ta hand om ett dödsbo” är utgiven på Libris.

– Och det är extra viktigt med familjejurist om man har föräldrar med dubbelt medborgarskap, då kan det vara olika lagar som gäller i de båda länderna som man behöver ta hänsyn till.

Susanne LJ Westergren skriver också om hur en hantering av ett dödsbo kan föra med sig något positivt mitt i all sorg och allt arbete. I boken beskriver hon att avvecklingen av ett insomnat hem kan vara som ”en lång resa, ibland med oväntade hållplatser och slutmål som kan vara början på något nytt”.

Susanne: ”Jag ville ge dem ett värdigt slut”

– Jag lärde känna mina föräldrar på ett annat sätt när jag fick en inblick i hur deras liv såg ut innan de skaffade mig och innan de träffades. Det gav mig en helare bild av dem, och en fin känsla, säger hon.

– Som barn till dem kände jag också att det var skönt att det var jag som fick avrunda deras liv. De har gett mig så mycket i livet och då ville jag ge dem ett värdigt slut.