Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Systembolagets vd:s varning till politikerna

Systembolagets vd Magdalena Gerger uppmanar riksdagsledamöterna att säga nej till gårdsförsäljning.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Det öppna brevet som skickats till riksdagsledamöterna.
Nu skickar Systembolagets vd Magdalena Gerger en politisk varning till landets 349 riksdagsledamöter.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

I somras uppgav Sveriges radios Ekot att allianspartierna med stöd av SD kan driva igenom en motion som ger alkoholproducenter rätt att sälja direkt till konsument.

Nu skickar Systembolagets vd Magdalena Gerger en politisk varning till landets 349 riksdagsledamöter – med uppmaningen att säga nej till gårdsförsäljning.

– Helt häpnadsväckande! Jag är mållös, säger M-riksdagsledamoten Annicka Engblom om brevet.

Systembolagets chef Magdalena Gerger skickade under onsdagen det öppna brevet till landets 349 riksdagsledamöter. 

Hon skriver varnade om gårdsförsäljning av öl, vin och sprit: 

"Om Sverige tillåter detta blir det inte mycket kvar av den svenska alkoholpolitiken, som har bidragit till ett bättre och tryggare samhälle, med bland annat färre barn som far illa i familjer där föräldrarna dricker för mycket. Därmed blir det också ett principiellt val mellan att värna den svenska alkoholpolitiken och att tillåta gårdsförsäljning."

Magdalena Gerger fortsätter: 

"Som VD för Systembolaget ser jag att gårdsförsäljning rimmar illa med svenska folkets vilja. Nästan åtta av tio stödjer ensamrätten."

Systembolagets vd Magdalena Gerger varnar i ett öppet brev landets samtliga riksdagsledamöter för gårdsförsäljning av alkohol.
Foto: LISA MATTISSON

Riksdagsmajoritet för gårdsförsäljning

Samtidigt står det klart att det nu finns en riksdagsmajoritet för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Sveriges radios Ekot uppgav i augusti i år att allianspartierna, med stöd av Sverigedemokraterna, kan driva igenom en sådan motion. 

– Skälen för att införa gårdsförsäljning är starka, konstaterade då Lars Hjälmered, gruppledare för Moderaterna i näringsutskottet.

Samtliga allianspartier – och Sverigedemokraterna – uppgav samtidigt att de vill tillåta gårdsförsäljning som sådan. 

En av de riksdagsledamöter som i dag fick Systembolagschefens brev är Moderaternas Annicka Engblom. Hon trodde knappt sina ögon när hon läste vad Magdalena Gerger, som utsågs till vd för Systembolaget 2009, skrivit. 

– Helt häpnadsväckande! Jag är helt mållös! Man får ha varierande syn på Systembolagets monopol, men lagstiftningen kring den är en diskussion som inte ska föras av en VD för ett statligt ägt bolag med eget intresse i frågan, säger Annicka Engblom, och fortsätter: 

– Systembolaget och dess kompetenta anställda är mycket uppskattade, inte tu tal om saken, men att som Gerger i argumentationen förklara den svenska alkoholpolitiken för död om man tillåter hårt arbetande och entusiastiska öl- och vinproducenter, viktiga för jordbruks- och besöksnäringen, att sälja sina produkter på ort och ställe där de framställs, är väl magstarkt. 

M-riksdagsledamoten Annicka Engblom trodde inte sina ögon när hon läste brevet från Systembolagets chef.
Foto: JENS L'ESTRADE

Annicka Engblom arbetar just nu med en riksdagsmotion för tillåtande av gårdsförsäljning. 

Gerger: "Det ingår i mitt jobb"

När Expressen når Magdalena Gerger på onsdagseftermiddagen förklarar hon varför hon skickade brevet: 

– Jag skickade det för att jag är orolig för att debatten om gårdsförsäljning ännu inte har beskrivit effekterna. Vi vill fortsätta värna ungas hälsa, och att färre barn ska fara illa.

Enligt Gerger ingår det i hennes uppdrag att "tydligt informera om riskerna".

– Jag jobbar på uppdrag av våra politiker, och det ligger i mitt uppdrag att informera och säkra att information och fakta finns tillgängligt. 

Kritiken från M-riksdagsledamoten Annicka Engblom kommenterar hon så här:

– Jag kan bara säga att det får stå för henne vad hon tycker. Men vårt uppdrag är transparent kommunicerat.

Magdalena Gerger säger att hon i dag känner en oro för den debatt som varit.

– Det kan låta trevligt med gårdsförsäljning, men det är viktigt att man ser konsekvenserna. Risken är att man fattar beslut och inte ser vad det faktiskt är man gör. Det är mitt jobb att flagga för riskerna.