Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Swedbank har inte löst Mastercard-haveriet

Det går inte att betala med Mastercard-kort kopplade till Swedbank. Sedan midnatt ligger tjänsten nere.
Foto: Malin Lööf
– Vi har inte riktigt lokaliserat felet än, men vi jobbar förstås på det, säger Claes Warrén, presskontakt på Swedbank.
Foto: Läsarbild

Under onsdagen har det varit omfattande problem med Swedbanks Mastercard-kort.

Kunder har inte kunnat betala med kortet, ta ut kontanter eller göra internetbetalningar.

Nu meddelar Swedbank att problemen inte kommer att vara helt lösta förrän sent i natt.

Det var strax efter midnatt under natten mot onsdag som Swedbank märkte av störningar med betalkort som är kopplade till Mastercard. Man har under onsdagen varken kunnat ta ut pengar ur automater eller betala på nätet. Det har också varit problem med kortbetalningar.

Vid tretiden på onsdagen uppger Claes Warrén vid Swedbanks presstjänst att man lyckats lösa problemen med uttagsautomaterna. Men problemen med internetbetalningar kvarstår.

– Det blir i natt någon gång. Vi vill vänta med den här rättelsen som behövs till när det är så lite kundaktiviteter som möjligt, så att vi inte råkar störa något annat av misstag, säger Claes Warrén.

Felet ligger hos en av bankens databaser. Om man har Master Card i en annan bank eller kreditkort berörs man inte. Alla internetbetalningar och uttag påverkas och omkring hälften av kortköpen går inte att genomföra.

Går att söka ersättning

Enligt Claes Warrén kan kunder som drabbats av problemet vända sig till banken för att göra en reklamation.

– Om man inte kan använda bankens tjänster som man har och man gör en ekonomisk förlust så kan man reklamera ärendet hos oss och så gör vi en bedömning, säger han.

Vad är det för typ av skäl som krävs?

– Vi tittar på varje fall för sig. Det går inte att säga generellt, men man ska kunna visa att man har någon form av ekonomisk skada. Det kan vara att man fått en förseningsavgift för att man inte kunnat betala.

Vad gills som en ”ekonomisk skada”?

– Jag törs inte säga det. Men det är lättare om man kan påvisa att man har fått en faktisk förseningsavgift eller något sådant. Men man ska alltid kontakta banken. Vi tittar på varje fall för att se vad som gills för att få kompensation. Jag vill inte utesluta något och jag vill inte inkludera något.

Det finns inga mer konkreta riktlinjer?

– Nej, jag vill inte ge några konkreta exempel faktiskt. Utan varje fall är unikt.

Mathias Sand: ”Snopet”

En av dem som haft problem med att betala är Mathias Sand, 33, från Göteborg. Han skulle köpa en ny periodbiljett på Västtrafik på morgonen, men det gick inte.

– Det var snopet. Jag får försöka köpa en enkelbiljett eller någonting. Men det vill jag ju helst inte göra, för jag åker ju varje dag. Så ju förr det är uppe desto bättre, säger han.

Även Helena Lidströms 15-åriga dotter hade problem när hon skulle åka med Västtrafik och betala med kort.

– Det blev en jättediskussion med busschauffören om hon skulle få åka med eller inte. För han sade att hon inte hade pengar på kortet, berättar Helena Lidström.

Även problem utomlands

Dottern fick till slut åka med, efter många om och men.

– Det kändes inte alls bra. Hon skulle på en viktig redovisning inför 120 elever och hade hon missat bussen hade hon missat den, säger Helena Lidström.

Det har även varit problem att betala utomlands.

– Man blir lite snopen när man stiger av ett plan och så funkar inte ens kort. Man känner sig lite maktlös, säger en svensk resenär som befinner sig på LaGuardia-flygplatsen i New York.

Swedbank: ”Jättetråkigt”

Det finns ännu inga uppgifter om hur många köp som inte gått igenom. Banken beklagar att kunder kan drabbas av störningarna.

– Det är jättetråkigt och jag hoppas naturligtvis att det kommer att lösa sig så fort som möjligt, säger Claes Warrén.

Hittills har Swedbank gått ut med information till sina kunder via sin Facebooksida, men det kan bli aktuellt med att utöka detta och lägga information även på bankens hemsida.