Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Swedbank får böta 850 miljoner

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Finansinspektionen slår ned på Swedbank och ger storbanken en anmärkning och en sanktionsavgift på 850 miljoner kronor. Anledningen är ett it-haveri förra året.

Det var i slutet på april 2022 som Swedbank drabbades av en it-incident som gjorde att närmare en miljon kunder fick felaktiga saldon på sina konton. Det såg ut som att det saknades pengar på grund av ett stort antal transaktioner stoppades i systemen.

Finansinspektionens granskning visar att Swedbank gjorde en ändring i it-systemet utan att följa sina rutiner. Banken saknade också rätt kontrollmekanismer i sammanhanget.

Swedbank har därför brutit mot centrala regler om intern kontroll, slår myndigheten fast.

”Banken frångick sina egna rutiner. Det bidrog till att ett mycket stort antal personer fick omfattande problem med att sköta sina grundläggande banktjänster. Nära en miljon kunder fick felaktiga saldon på sina konton och många kunde inte heller göra betalningar”, säger vikarierande generaldirektör Susanna Grufman i ett pressmeddelande.