Storägarna fick veta om skandalen i förväg

Birgitte Bonnesen har varit vd för Swedbank sedan 2016.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Janerik Henriksson / TT NYHETSBYRÅN
Viveka Strangert har tidigare varit chef för Swedbanks regelefterlevnad. Enligt Di:s uppgifter ska hon ha larmat om penningtvätt.

Viveka Strangert, tidigare toppchef i Swedbank, larmade om penningtvätt – men blev utskälld och fick sparken av vd:n Birgitte Bonnesen.

Det skriver Dagens industri.

Swedbank hävdar att uppgiften inte stämmer. 

– Jag kan kraftigt dementera att Viveka Strangert fick lämna banken på grund av frågor rörande penningtvätt, säger kommunikationschefen Gabriel Francke Rodau.

På tisdagskvällen rapporterar DN att bankens storägare fick information om skandalen i förväg – något som kan vara ett brott mot börsreglerna. 

I onsdags publicerade SVT:s ”Uppdrag granskning” ett avslöjande om misstänkt penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet. 

Swedbank ska ha känt till avslöjandet drygt en vecka i förväg. Nu rapporterar Dagens Nyheter att de 15 största aktieägarna informerades om den kommande publiceringen flera dagar före alla andra, på ett stängt ägarmöte på huvudkontoret i Sundbyberg. 

De närvarande ska ha fått information om att det handlade om penningtvätt och Baltikum och att Swedbank var inblandat, enligt tidningens källa. Lennart Haglund, ordförande i Sparbankernas Ägareförening, bekräftar uppgifterna för DN.

– Rör det sig om kurspåverkande information är det ett solklart brott mot börsreglerna och den aktiemarknadsrättsliga likabehandlingsprincipen, säger Daniel Stattin, professor i börs- och bolagsrätt vid Uppsala universitet, till DN. 

Hans bedömning är att det kan leda till ett börsvite för Swedbank. 

DM skriver att Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau bekräftar att programmet om penningtvätt togs upp på mötet med aktieägarna. Enligt tidningen hävdar Gabriel Francke Rodau att banken inte ansåg att informationen riskerade att påverka aktiekursen.

Uppgift: Toppchef slog larm – sparkades

Viveka Strangert, Swedbanks dåvarande chef för regelefterlevnad, presenterade år 2016 en intern rapport för bankens styrelse och för den nya vd:n Birgitte Bonnesen.

Rapporten slog fast att arbetet med att förebygga penningtvätt i den baltiska verksamheten inte höll måttet. Hennes budskap ska ha varit att det krävdes åtgärder motsvarande de som redan hade gjorts i Sverige, enligt Dagens industris källor.

För styrelsen ska rapporten från Baltikum ha varit en bekräftelse på de farhågor man haft sedan tidigare.

Utskälld och sparkad

Men Birgitte Bonnesen, som var chef över den baltiska verksamheten från 2011 till 2014, ska ha reagerat häftigt – enligt Di:s källor tog hon kritiken personligt.

Bonnesen tog kort efter dragningen kontakt med Viveka Strangert, som därefter ska ha uppgett att vd:n hade skällt ut henne. Några veckor senare sparkade Bonnesen Strangert. Bonnesens motivering var då att hon bytte ut Viveka Strangert för att förbättra ”den rådgivande delen” av bankens regelefterlevnadsarbete, skriver Di.

Swedbank dementerar uppgiften

Swedbank förnekar att uppsägningen av Strangert skulle ha med rapporten om penningtvätt att göra.

– Den uppgiften är helt fel, säger kommunikationschefen Gabriel Francke Rodau.

– Jag kan kraftigt dementera att Viveka Strangert fick lämna banken på grund av frågor rörande penningtvätt, fortsätter han.

Gabriel Francke Rodau uppger dock inte vad som enligt banken var det verkliga skälet till uppsägningen.

– Av respekt för bland annat den enskilda medarbetaren vill jag inte göra det.

Swedbanks aktie, som redan gått ned 1,3 procent under dagen, föll ytterligare efter Di:s avslöjande. Strax före stängning stod aktien på minus 4 procent.

Expressen har sökt Viveka Strangert och Birgitte Bonnesen.