Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppdrag gransknings drag – för att få svar om mutorna

Uppdrag gransknings annons i tisdagens Dagens industri.
Ericssons vd Börje Ekholm.
Foto: LARS SCHRÖDER / TT NYHETSBYRÅN

Efter Uppdrag gransknings avslöjande om Ericssons misstänkta mutor till IS har bolagets vd Börje Ekholm vägrat svara på SVT-programmets frågor.

Nu annonserar ansvariga utgivaren Axel Björklund i Dagens industri för att nå honom.

”Nu skriver vi till dig här i stället. Du verkar ju läsa Dagens industri”, står det i annonsen.

Det var i februari som Ericssons vd Börje Ekholm i en intervju med Dagens industri erkände att bolaget genomfört en interngranskning och att man misstänker sig själva för att ha mutat IS-terrorister i Irak. Erkännandet kom efter det att vd:n vägrat ställa upp på intervjuer med Uppdrag granskning under en längre tid – något han även fortsatt med. 

Nu tar redaktionen till ett något annorlunda grepp för att få svar på sina frågor. I en annons i Dagens industri skriver programmets ansvariga utgivare Axel Björklund: ”I månader har vi förgäves sökt dig för en intervju om Ericssons kontakter med IS. Nu skriver vi till dig här i stället. Du verkar ju läsa Dagens Industri.”

Har fortfarande frågor till Ericsson de vill ha svar på

Han skriver också att Börje Ekholm inte ville medverka i programmet, som sändes i slutet av februari, men att redaktionen fortfarande har några frågor de vill ha svar på:

”Tolv centrala frågor som väntar på dina svar finns nu på svt.se/ug. Våra reportrar står redo att genomföra en intervju.”

Axel Björklund säger till SVT att han ser annonsen som ett ”kul grepp” och att han hoppas att det också kan leda till en intervju. 

– Att Börje Ekholm med den makten vägrar att svara på våra frågor tycker jag är en sorglig utveckling, säger Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Axel Björklund

– Man säger att man är transparenta men det är en partiell transparens. De har offentliggjort insikter de själva gjort, men vi har rapporter och vet vilka frågor som borde ställas.

På måndagen gav Ericssons storägare Cevian Capital beskedet att de kommer att rösta emot ansvarsfrihet för styrelsen på den årsstämma som hålls på tisdagen.

”Givet den bristande informationen och skadornas omfattning, har vi inget annat val än att hålla hela styrelsen ansvarig”, skriver finansbolaget i ett uttalande.

Cevian vill inte bevilja ansvarsfrihet

Huvudägaren kommer rösta emot