Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-profilen: Ericsson är extremt arroganta

Di:s Jesper Mothander om Ericssons förehavande i Irak.
Ericsson.
Foto: BEATA ZAWRZEL/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK
Börje Ekholm, vd för telekomföretaget Ericsson.
Foto: JOHAN JEPPSSON/IBL

Ericsson förhandlade via mellanhänder med terrorsekten IS för att hålla affärerna i gång, kunde SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöja.

Det var efter misstankar om att företaget mutat IS-terrorister i Irak för att få igenom transporter.

Fredrik Laurin, producent för ”Uppdrag granskning”, berättar i ”Filterpodden” hur Ericssons IS-affär avslöjades – och om bolagets ”arrogans”.

Ericssons vd Börje Ekholm och bolagets finanschef Carl Mellander anklagas för att ha gjort vilseledande uttalanden samt undanhållit att Ericsson betalat mutor till IS i Irak, och att företagets intäkter från Irak därmed till stor del härrörde från olaglig verksamhet.

SVT:s ”Uppdrag granskning”, tillsammans med grävande journalistnätverket ICIJ, publicerade nyligen en intern Ericsson-utredning med uppgifter om att företaget betalat tiotals miljoner dollar i Irak under närmare ett decennium.

I podcasten ”Filterpodden” med magasinet Filters chefredaktör och ansvariga utgivare Mattias Göransson berättar SVT-producenten Fredrik Laurin detaljerna om vad som låg bakom avslöjandet.

”Gjordes samtidigt med IS”

Fredrik Laurin förklarar att Ericssons interna undersökningsavdelning upptäckte en person som fuskade, vilket ledde de till ännu större upptäckter.

– Det är det som startar detta, att det är en kille som ... ja, han fuskar, och de upptäcker det. Då börjar de rota i hans papper och ertappar honom, pratar med honom. Och det visar sig att de har lyft på en sten eller ett ormbo där nere, det är inte bara han, utan det är ”Kalle” och ”Pelle” och ”Sven” och ”Lisa” ...

– Den här utredningen träffar på 250 miljoner kronor som är försvunna, de träffar på mutor till irakiska statstjänstemän, kurdiska statstjänstemän. De träffar på skattebrott i månghundramiljonerklassen som Ericsson är med och hjälper till med och de inser att det här projektet som gjordes i norra Irak, det gjordes ju samtidigt med IS.

”En sån fantastiskt arrogant strategi”

Journalistnätverket ICIJ, som tidigare uppmärksammats i samband med andra stora läckor som till exempel ”Panama papers”, kontaktades senare om internutredningen – som Ericsson själva försökte gömma.

Fredrik Laurin berättar att man på grund av en ”arrogant strategi” inom Ericsson tidigt började be om att få prata med vd:n Börje Ekholm eller någon annan som kunde tala om företagets arbete med affärsetik.

– Ericsson, de kör en sån fantastiskt arrogant strategi att man kan brinna som journalist. De svarar i telefon och sen säger de ”vi hör av oss” och sen hör de aldrig av sig, eller hör av sig med ”nej, det går inte” eller ”det finns inte”. 

SVT och ICIJ valde till sist att skicka ett brev till bolagets vd Börje Ekholm.

– Till slut tre veckor innan publicering skickade vi dem ett brev till Börje Ekholm, han fick gå till posten och hämta ut det. Där finns det 34 extremt detaljerade frågor om exakt vilka pengar som betalades vid vilket tillfälle, till vem och vem som var ansvarig för det, berättar Fredrik Laurin i podcasten och fortsätter:

– Det fick Ericsson att reagera på ett mycket märkligt sätt. Det blev ingen intervju, i stället gjorde de en pressrelease till hela världen, och där erkände de alltihop men i sina egna ordalag.

Bolaget har varit inblandat i mutskandaler tidigare: 2019 tvingades Ericsson betala motsvarande 10 miljarder kronor i böter i USA för mutbrott bland annat i Djibouti och i Kina, och i Sverige pågår en utredning mot Ericssonanställda för mutbrott i Djibouti.

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.