Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverigechefen: Tvingas fatta beslut som inte alltid är lätta

Sverigechefen Lena Herder.
Brevet som skickades till personalen.

På måndagen rapporterade Expressen om att Ikea genomför stora förändringar – och att det skapar oro inom koncernen. 

I ett brev till personalen skriver Sverigechefen Lena Herder att Ikea nu genomlyser alla delar av organisationen. 

”Vi vet att den förändring vi gör, i den storleksordningen, är förenad med att vi tvingas fatta beslut som inte alltid är lätta”, skriver hon i brevet som Expressen tagit del av. 

Ikea står inför stora förändringar – främst när det gäller e-handel och digitalisering. 

Arbetet har skapat stor oro inom koncernen, rapporterade Expressen på måndagen. 

I interna dokument från Ikeas ledning framgår att personal på Ikea tvingas söka om sina jobb. Samtidigt har en majoritet av den svenska ledningsgruppens chefer av olika orsaker slutat eller fått andra jobb inom koncernen.

Sedan grundaren Ingvar Kamprads död i januari förra året har makten över den svenska möbeljätten nu tagits över av hans tre söner: Peter, Mathias och Jonas Kamprad. 

– Det är väldigt, väldigt turbulent i organisationen nu. Peter Kamprad har inte samma känsla som sin pappa hur man hanterar personalen, säger en person med insyn i Ikea. 

Under måndagen rapporterade Expressen om turbulensen på Ikea.
Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / IBL

Största förändringen i Ikeas historia 

Efter att artikeln i Expressen publicerats på måndagen skickade Ikeas Sverigechef Lena Herder ut ett brev till företagets anställda i Sverige. 

Lena Herder skriver att hon med anledning av artikeln vill ge en kommentar till medarbetare och chefer. 

Enligt Sverigechefen genomför Ikea nu den största förändringen i företagets 75-åriga historia. 

”Vi genomlyser alla delar av organisationen för att skapa en bättre och mer effektiv organisation, redo för att möta framtidens kunder. Vi vet att den förändring vi gör, i den storleksordningen, är förenad med att vi tvingas fatta beslut som inte alltid är lätta”, skriver Lena Herder i brevet som Expressen tagit del av. 

Hon tar upp att enskilda medarbetare som inte känner igen Ikea i förändringsarbetet kommer till tals i Expressen – och skriver att hon inte känner till de enskilda fallen. 

”Men om det finns tidigare eller nuvarande kollegor som känner så, är det deras upplevelse och inget jag ifrågasätter. Vi är innerligt måna om att göra detta så bra som vi bara kan, men uppenbarligen finns det en förbättringspotential i vårt arbete”, skriver Lena Herder. 

Turbulensen på Ikea – efter Ingvar Kamprads död

Ingvar Kamprad avled 27 januari förra året, 91 år gammal. Hans tre söner, Peter, Mathias och Jonas Kamprad, har tagit över makten i möbeljätten. 


Samtidigt stor företaget inför stora förändringar, som främst kopplas till e-handelsområdet och digitaliseringsområdet. 


I höstas varslades 650 personer i Sverige. Globalt rör det sig 7 500 personer inom Ikea som ska bort. Men Ikea ska, globalt, också nyanställa 11 500 personer – men med andra kompetenser.


Förändringarna har skapat oro inom koncernen och Expressen har tagit del av interna dokument från Ikeas ledning som beskriver förändringsarbetet som ska ske i tre vågor.


Bland annat tvingas en stor del av personalen söka nya jobb i koncernen och en del av de anställda som inte passar in i framtidens Ikea ska köpas ut.  


Det handlar också om att söka personal med kompetens som saknas i koncernen.


– Det är alldeles för många som känner sig olyckliga och inte riktigt förstår vad som händer och är oroliga inför framtiden, säger en person som ingår i en av Ikeas bolags ledningar till Expressen. 


Lars-Johan Jarnheimer är styrelseordförande för Ingka Holding och menar att omorganisationen som Ikea genomgår är tuff.


– Jag tror ingen kan bli en ny Ingvar, men kritiken tror jag är överdriven. Det är ett bolag med 160 000 anställda.

Ikeas stora förändringar skapar en oro inom koncernen.
Foto: LE TELLEC STEPHANE/ABACA / LE TELLEC STEPHANE/ABACA STELLA PICTURES

Blev Sverigechef i februari 

Vidare skriver hon att förändring och innovation ligger i Ikeas DNA, ”i arvet från Ingvar”. 

”Vi är fast beslutna att göra den här resan och att göra den tillsammans, grundade i vår kultur och våra värderingar, sanna mot våra rötter och redo för framtiden. Med omtanke om våra människor hela vägen”. 

Lena Herder tillträdde rollen som Ikeas Sverigechef i februari i år. Tidigare har hon bland annat varit landschef för Ikea Finland, och senast för Ikea Nederländerna.  

Ikea har 208 000 medarbetare i världen. I höstas meddelades att totalt 7 500 personer inom Ikea ska bort, varav 650 anställda i Sverige. 

På tisdagen ska en ny organisation för de som jobbar med globala funktioner som IT, logistik och HR presenteras, skriver Dagens Nyheter. 

Organisationen ska börja gälla den 1 juni, efter att de anställda har fått ansöka till de nya tjänsterna. 

– De indikationer vi har nu är att det blir färre än 650 som varslas, men det är för tidigt att säga exakt. Det vi vet säkert är att det inte blir fler, säger Jakob Holmström, presschef för Ikea Sverige, till tidningen. 

Jakob Holmström bekräftar också att de som blir övertaliga kommer att få minst nio månaders avgångsvederlag.