Sverige nu Europas största exportör av el

Elbrist riskeras i vinter.
Sverige är Europas största nettoexportör av el.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Johan Nilsson / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har gått om Frankrike och är nu Europas största nettoexportör av el, rapporterar Reuters.

Det beror mer på en nedgång av fransk export än en uppgång av svensk, uppger analysföretaget Enappsys.

Enligt Enappsys har Frankrike djupt rotade problem kring sin tillgänglighet på kärnkraft, som är på historiskt låga nivåer.

Analysföretaget tillägger att Frankrike vanligtvis säljer mer el än vad de köper, men på grund av problemen har exporten från landet halverats jämfört med föregående år.

Under det första halvåret nettoexporterade Sverige 16 terawattimmar el, framför allt till Finland och Danmark.

Frankrike brukar normalt nettoexportera lite över 20 terawattimmar, men produktionen har nu sänkts så att landet i stället nettoimporterar 2,5 terawattimmar.

Sverige producerar i dag mycket el, varav en stor del går på export. Priset på el styrs delvis av efterfrågan på den internationella elmarknaden. När andra länder i Europa vill ha el används en prissättningsmodell som styrs av efterfrågan, skriver TT.

Rekordhöga priser under sommaren

Emma Borgström, elprisexpert och försäljningschef på Eon, sa i går till Expressen att det finns en stor risk för höga priser under hela hösten och vintern vid kalla temperaturer. 

– Vi får hålla tummarna för att det inte blir en kall vinter i Centraleuropa, blir det kallt där blir de nordiska elpriserna dyra, sa hon då. 

Men redan nu under sommaren har priserna varit rekordhöga, enligt Emma borgström.

– Vi har aldrig sett så här höga priser i södra Sverige. Det har aldrig hänt under juli månad, sa hon.

Samtidigt väntas elpriserna skilja sig mellan rejält mellan Sverige fyra elområdena. De som bor i norra Sverige kommer behöver inte oro sig för någon större prischock, menar Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis. Däremot ser det ut att bli en rekorddyr vinter för elanvändarna i Sveriges två sydliga elområden befarar Holtz.

Ökade gaspriserna

Utöver Frankrikes kärnkraftsproblematik har de höga gaspriserna lett till en överdriven status för landets nettoimportörstatus, skriver Reuters. Det var något som i sin tur ökade europeiska gaspriserna. 

Under onsdagen var tillgängligheten till kärnkraft i Frankrike hälften av den totala kapaciteten.

Om inte Frankrike kan öka sin produktion av kärnkraft, är de osannolikt att de ska kunna hjälpa Tyskland under vintermånaderna med den höga efterfrågan av el, skriver nyhetsbyrån. 

Så undviker Norrland elprissmockan

Vd:n för Skellefteå Kraft: ”Producerar mer än vi behöver”.