Sverige i topp - bäst av världens ekonomier

Sverige toppar listan före Schweiz och Singapore.

Sverige toppar listan i det länderindex som brittiska revisions- och konsultföretaget PWC tagit fram.

Indexet är tänkt att mäta utvecklingen i drygt fyrtio av världens största ekonomier.

– Bilden stämmer med vad vi ser i ekonomin, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza bank.

Sverige toppar rankingen med en indexökning på 5,7 enheter under perioden 2000-2012. Efter Sverige kommer Schweiz och Singapore och därefter Nederländerna och Finland. Tyskland kommer först på tionde plats och Sydkorea på tionde. Kina ligger på 16:e plats och USA landar på plats 18.

Indexet bygger på en rad faktorer som till exempel ekonomisk stabilitet, tillväxt, social utveckling, lagstiftning, miljö och hållbarhet. Totalt bygger indexet på tjugo olika variabler.

– Bilden stämmer med vad vi ser i ekonomin. Svensk ekonomi klarade sig mest helskinnad från finanskrisen och sedan Europaoron. Jämför du med kaoset och stormen i Euro-gruppen så har Sverige varit en stilla insjö, säger Claes Hemberg.

"Äpplen och päron"

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, har inte läst undersökningen men är i allmänhet skeptisk till den här typen av index.

– Det är som att addera äpplen och päron. Man väger ihop ett stort antal indikatorer men det är väldigt oklart vad man egentligen mäter. Det är bättre att titta på olika dimensioner och sedan uttala sig om dem, som till exempel tillväxt, sysselsättning eller jämställdhet, säger han till Expressen.se.

Sverige låg i topp även 2007 när indexet presenterades förra gången. Många tillväxtekonomier har vunnit placeringar sedan förra bedömningen, Singapore har till exempel stigit från sjunde plats till sin nuvarande tredjeplacering och Vietnam har lyft fem placeringar till plats 23.

– Många tillväxtekonomier klättrar i vår kartläggning, men det är även tydligt att nationer som Indien, Brasilien och Turkiet nu har vissa utmaningar framför sig och behov av strukturella reformer, säger Peter Nyllinge, vd för PWC i ett pressmeddelande.

På väg tillbaka

Flera prognoser och rapporter har visat att svensk ekonomi är på väg framåt. Konjunkturinstitutets barometer steg i januari till den högsta nivån sedan sommaren 2011.

– Den svenska tillväxten är på väg tillbaka. Vi är nära kopplade till USA:s ekonomi där återväxten först blev synlig för 13-14 månader sedan, säger Claes Hemberg.

Topp 10

1. Sverige

2. Schweiz

3. Singapore

4. Nederländerna

5. Finland

6. Danmark

7. Australien

8. Nya Zeeland

9. Tyskland

10. Sydkorea

Källa: PwC ESCAPE index ranking

Om PWC:s Escape-index

Indexet baseras på nationella data från officiella källor som World Bank och IMF och 42 av världens största ekonomier ingår i kartläggningen. Förkortningen ESCAPE är en akronym för de i indexet ingående huvudområdena; Economic growth and stability, social progress and cohesion, communications technology, political, legal and regulatory institutions samt environmental sustainability. Sammantaget består indexet av 20 enskilda utvecklingsvariabler som mäts över tid med utgångspunkt för år 2000 och med mätpunkter år 2007 och 2012.