Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Länderna som är bäst och sämst att åldras i

Sverige är inte längre det bästa landet att bli gammal i.
Foto: COLOURBOX

För två år sedan var Sverige det bästa landet att bli gammal i. Men sedan dess har det gått nedåt för Sveriges äldre. I årets undersökning tappar Sverige ytterligare en placering.

Året 2013 rankades Sverige som det bästa landet i världen att bli gammal i av organisationen HelpAge International. Ett år senare hade vi ramlat ner till plats två. I år föll vi ytterligare en placering till nummer tre.

– Det kanske har mindre att göra med Sveriges utveckling och mer att göra med andra länders framsteg, säger Sarah Gillam, presschef på HelpAge International.

LÄS OCKSÅ: Lyft sparandet till din pension

Efter Schweiz och Norge

Bästa landet att bli gammal i är nu Schweiz och näst bäst är Norge. Sverige har tappat fyra poäng i indexet från 2013 vilket enligt Sarah Gillam är ett väldigt litet tapp.

På området ”hälsa” har Sverige tappat flest placeringar. Från att ha varit det sjunde bästa landet för två år sedan är vi nu nere på 12:e plats. Under ”hälsa” ingår förväntad livslängd, fysiskt och psykiskt välbefinnande, åldersdiskriminering och samhällets förståelse för äldre personers hälsotillstånd. Bäst i världen för äldres hälsa är Japan följt av Schweiz och Spanien.

LÄS OCKSÅ: Greppa pensionen - så får du ut max

Botten i Europa

Sverige klarar sig bättre när det gäller pensionärers ekonomi där vi klättrar två placeringar från förra året och hamnar på en sjunde plats. Men även på den fronten har vårt grannland i väst det bättre.

Det sämsta landet i Europa att bli gammal i är Grekland som hamnar på plats 79 av de 96 länder som är med i indexet.

FAKTA

Listan över bästa länder

1. Schweiz

2. Norge

3. Sverige

4. Tyskland

5. Kanada

6. Holland

7. Island

8. Japan

9. USA

10. Storbritannien

Se hela listan HÄR.