Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige a-kassor: Vi har fortfarande inte tillgång till systemen

Tipset: Tänk på det här när du byter lösenord.
Utbetalningarna från a-kassor försenas.
Foto: isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter den it-attack som drabbade en a-kassa i förra veckan har Sveriges a-kassor fortfarande inte tillgång till systemen. 

Det innebär att utbetalningarna kommer att påverkas.

– Vi flyttar fram utbetalningarna en dag, säger han. 

Sveriges a-kassor har fortsatt inte tillgång till sina system efter den it-attack som drabbade en a-kassa i förra veckan. Efter attacken trodde inte Tomas Eriksson, kanslichef Sveriges a-kassor, att incidenten skulle ha någon påverkan på verksamheten – men nu ändras prognosen. 

– Vi kommer behöva skjuta upp utbetalningarna till och med fredag som det ser ut nu, säger Tomas Eriksson. 

Samtidigt säger han att prognosen är osäker – organisationen har fortfarande inte tillgång till systemen. Sedan i fredags har tekniker och säkerhetsexperter jobbat dygnet runt med att åter komma på banan. 

– Vi jobbar för att komma in i systemen under dagen, eller tisdagen, säger Tomas Eriksson, och fortsätter: 

– Utbetalningar av arbetslöshetsersättning kan ske tidigast på fredag – men det förutsätter att vi får i gång accessen till systemen. 

Oklart vad som hänt

A-kassornas system stängdes tidigt på fredagen förra veckan efter att man upptäckt en cybersäkerhetsrelaterad incident hos en av de totalt 24 anslutna a-kassorna. 

Exakt vad det är som hänt kan Tomas Eriksson inte säga – den fullständiga analysen görs parallellt med att återskapa tillgången till systemen. 

Organisationen har efter dock lämnat en redovisning till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten, skriver TT. Förutom Sveriges a-kassor drabbades förra veckan även Försvarsmakten och Norrköpings kommun av misstänkta angrepp.

Enligt MSB finns det inget som tyder på att fallen hänger ihop, men myndigheten följer händelserna.

Kärnkraftsverket Oskarshamn 3 kopplas bort i nio dygn • Här är faktorerna som kan öka elpriserna ytterligare