Svensken säljer sitt hus för 300 miljoner – Rolls-Royce och Ferrari ingår

Svenske affärsmannen Michael Alibhai nu säljer sitt drömhus i Dubai och flyttar hem till Sverige för att vara närmare familjen.
Michael Alibhai säljer sitt 1300 kvadratmeter stora drömhus i Dubai.
Foto: GULF SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY
Huset kommer med pool, spa, gym och lyxbilar i garaget.
Foto: GULF SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY
Stora sällskapsrum med detaljer inspirerade av lyxvillor i Beverly Hills.
Vodkabar och champagnekällare finns i huset.
Foto: GULF SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY

En villa på 1 300 kvadratmeter med tre biosalonger, gym, spa och en gorillaskulptur i entrén – plus en Rolls-Royce och en Ferrari i garaget.

Allt detta kan bli ditt för mindre än 300 miljoner kronor när den svenske affärsmannen Michael Alibhai nu säljer sitt drömhus i Dubai och flyttar hem. 

– Jag tänker bygga en liknande villa hemma i Sverige, säger han.

För ett 20-tal år sedan flyttade Michael Alibhai från Märsta norr om Stockholm till arabemiratet Dubai. I dag leder han ett framgångsrikt modeföretag med kontor i Indien, Kina, Dubai och Stockholm.

Men nu flyttar han hem till Sverige på grund av covid-19-pandemin för att vara närmare familjen. 

Vill vara nära familjen

– Jag har insett familjens betydelse. Jag har missat värdefulla ögonblick i livet med familjen och jag har nära vänner vars anhöriga gått bort i covid-19, säger Michael Alibhai, 43, till Arabian Business. 

Huset ligger på den konstgjorda palmformade ön Palm Jumeirah.
Foto: GULF SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY

Därför säljer han nu sitt drömhus som han planerat själv in i minsta detalj och låtit bygga under sex år. Den 1 300 kvadratmeter stora villan ligger vid stranden på Palm Jumeirah, en konstgjord ö i Dubai, formad som ett palmträd där det byggts ett stort antal exklusiva bostäder och hotell.

Huset ligger nu ute till försäljning för 120 miljoner dirham vilket motsvarar 289 miljoner kronor.

Vodkabar och godisvägg

I huset finns bland annat tre gourmetkök, åtta badrum, tre biosalonger, topputrustade spa, gym och pool – samt champagnekällare, vodkabar och en välfylld godisvägg. 

I priset ingår en Rolls-Royce Wraith och en Ferrari 599 GTO som står i garaget – samt inne i huset en specialbyggd motorcykel av märket Harley-Davidson som konstverk.

Godisvägg, vodkabar och champagnekällare finns i huset.
Foto: GULF SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY
Bland konstverken i huset finns figurer inspirerade av filmen ”Transformation”.
Foto: GULF SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY

Huset innehåller också ”en ovanlig konstsamling”, som den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal uttrycker det, med bland annat figurer i naturlig storlek inspirerade av filmen ”Transformers” och en krokodil i krom av skulptören Richard Orlinski. En gorillaskulptur är placerad vid entrén.

Ska vara ”överväldigande”

– Jag ville att folk skulle bli överväldigade när de kom och hälsade på. Jag är perfektionist och skrattade alltid åt hur dåligt utvecklade lyxfastigheter är. Jag har aldrig sett ett projekt som kändes överväldigande, säger Michael Alibhai till Arabian Business. 

– Det finns ingen annan fastighet i hela Förenade arabemiraten som kombinerar så mycket unik lyx och konst i ett hem. Huset är i sig ett konstverk, säger han.

Han köpte tomten 2011 och det har sedan tagit runt sex år för planering, bygglov och själva bygget. Han säger att han inspirerats av amerikanska lyxhus i Beverly Hills och Bel Air.

Tre biosalonger finns i huset.
Foto: GULF SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY

”Skvätte ut miljoner”

– Jag har inte sparat på några utgifter när jag byggde huset. Jag skvätte ut miljoner på saker man ibland inte ens ser. Jag har själv valt ut varenda bit marmor, säger Michael Alibhai i en artikel som publiceras i Wall Street Journal och Mansion Global. 

Han säger att han det han lagt ned på att bygga huset ungefär motsvarar vad han vill ha när han säljer. Den ursprungliga planen var att han själv skulle bo i huset, men nu flyttar han hem för att vara närmare familjen – eftersom han ”tvingats ompröva sitt liv på grund av covid-19”.

– Just när jag har blivit färdig med det här konstverket har jag insett hur viktig familjen är, säger Michael Alibhai till Arabian Business. 

Huset har bland annat tre kök, tre biosalonger och åtta badrum.
Foto: GULF SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY

Missat viktiga ögonblick

– Jag har missat värdefulla ögonblick i livet med familjen. Jag har nära vänner vars anhöriga har gått bort i covid-19 och har hört hur de ångrat att de missat saker. Så jag vill inte leva utan familjen nära mig och vill få ögonblick att minnas, säger han.

Michael Alibhai gick på Märstagymnasiet och studerade sedan ekonomi på Uppsala universitet. Hans företag tillverkar kläder för märken som Zara, Mango, Warehouse och Patrizia Pepe. Han har redan planer för hur han vill bo när han återvänder hem.

– Nu tänker jag bygga en liknande villa hemma i Sverige i stället. Och använda all den kunskap jag skaffat och min talang, säger han till Mansion Global. 

Expressen har varit i kontakt med Michael Alibhai som avböjer att medverka i den här artikeln.

Också gott om plats att laga mat i huset.
Foto: GULF SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY