Svenske Tomas: Då bad Trump mig hålla käften

Tomas J Philipson sommarpratar i P1 fredagen den 9 juli.
Foto: STEPHANE CHICHE / SVERIGES RADIO
Tomas J Philipson jobbade med Donald Trump under hans tid som president, i totalt cirka tre år.
Foto: DON LUPO / WIKIMEDIA

Tomas J Philipson, 59, från Uppsala jobbade i tre år som en av Donald Trumps närmaste rådgivare i Vita huset.

Han blev ”Tom” med presidenten under hetsiga möten i Ovala rummet.

– ”Det räcker nu”, nästan skrek han när jag pushade nånting för hårt. Då förstod man att det var dags att tagga ned en stund, berättar Philipson i Sommar i P1.

Tomas J Philipson spelade som ung volleyboll på elitnivå när han drabbades av knäskador. Han valde då att ta ett sabbatsår och flyttade från Uppsala till Kalifornien för att plugga. Där väcktes hans intresse för ekonomi vilket sedan förde honom till University of Chicago.

Philipson återvände aldrig till Sverige utan satsade på en karriär som ekonom och företagare i USA.

– Om det inte varit för knäskadorna hade jag kanske varit volleybolltränare någonstans i dag, konstaterar han i Sommar i P1 (sänds fredag den 9 juli 13.00 och i SR Play).

Tomas J Philipson värvad till Donald Trumps administration

University of Chicago är något av en plantskola för akademiker som vill göra karriär i maktens korridorer.

Så även Tomas J Philipson som värvades av Trumpadministrationen 2017, för att bli en av den dåvarande presidentens rådgivare i ekonomiska frågor. 

– Som en konservativ ekonom gillade jag hans inställning till ekonomi. Så det var självklart tacka ja, det var en unik möjlighet, förklarar Philipson.

Tomas J Philipson (med handen på hakan) och andra medlemmar i Vita husets ekonomiska råd i Ovala rummet hos Donald Trump .
Foto: Shealah Craighead / VITA HUSET

Han berättar om hur det kändes smått surrealistisk att sitta med vid det första mötet med Trump i Ovala rummet. Fast han vande sig rätt snabbt.

Berättar i Sommar i P1: ”Det var inte kaos”

Tomas J Philipson avancerade till ordförande i presidentens ekonomiska råd. Hans jobb var att ta fram forskningsbaserade data och argument som visar att den föreslagna ekonomiska politiken fungerar. Det handlade bland annat om sjukvårdsreformer.

Det fanns en hård intern konkurrens bland rådgivarna och diskussionerna blev ibland intensiva inne hos presidenten.

Men Philipson avfärdar uppgifterna om att det var polsk riksdag i Ovala rummet.

– Att debatterna i Vita huset ibland var hetsiga blev i pressen till att det var kaos. Men det var inte kaos, det var en arbetsmetod för att få rådgivarna att dra fram sina bästa argument. Det gav resultat, hävdar svensk-amerikanen i sitt program.

Vid flera tillfällen blev Philipson avbruten och ombedd att ”hålla käften” av Trump. Då var det bara att tagga ner och fila mer på argumenten, minns han.

– Hur det kändes när presidenten bett dig hålla käften? Well, man kan väl säga att det är ett tecken på att du inte vunnit just den debatten.

Ex-rådgivaren tycker att Trump blivit missuppfattad i Europa. 

– Trump är ingen hyperanalytisk person, men har en mycket bra känsla för ekonomin genom att ha drivit egna företag hela sitt liv.

Tomas J Philipson

Ålder: 59.

Bor: Född och uppväxt i Uppsala. Flyttade till USA i 20-årsåldern. Bor i dag i Miami.

Bakgrund: Pappa läkare, mamma lärare och konsthistoriker. Pluggade matematik och sedan ekonomi.

Karriär: Fram till juni 2020 ordförande i dåvarande president Donald Trumps ekonomiska råd. Specialområden: Hälso- och sjukvårdsreformer. Har även varit rådgivare åt George Bush och presidentkandidaten John McCain.

I dag är han professor vid University of Chicago.

Tomas J Philipson lojal mot Donald Trump

Tomas J Philipson lämnade sitt uppdrag efter nästan tre år i Vita huset, och var inte kvar när Trump förlorade valet och kongressen stormades av anhängarna.

Han är fortfarande lojal mot sin förre boss.

Man kan tycka mycket om Donald Trump, men dum är han inte, fastslår den före detta rådgivaren.

– Han är miljardär och hade en av de mest populära tv-showerna i USA. Han ställde upp i presidentvalet som en opolitisk outsider och han vann. Det är svårt göra detta om man inte är smart.


Här hånar Trump efterträdarens plan