Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskarna fortsätter
att låna i rekordfart

Foto: Nike Isaksson/Ibl-Aop

Svenskarna lånar allt mer.

I december ökade hushållens lån med 7,5 procent och mest ökar bolånen visar siffror från SCB.

Att bostadspriserna har skjutit i höjden och att låne- och amorteringskraven blir allt tuffare är inget som oroar svenskarna. Åtminstone inte om man ser till hur mycket utlåningen till hushållen har ökat.

I december ökade hushållens lån med 7,5 procent, vilket är den snabbaste ökningen i årstakt sedan 2011.

Och det var bostadslånen som ökade mest. Bolånens årliga tillväxttakt landade på 8,4 procent i december, upp på två procentenheter jämfört med föregående månad.


LÄS OCKSÅ: Så tuffa är kraven för att köpa en bostad. 


I slutet av året hade svenskarna lån för 3,300 miljarder kronor, vilket är 228 miljarder kronor mer än samma period 2014. Av det stod bostadslånen för 207 miljoner kronor.

Konsumtionslånen steg med 3,7 procent under samma månad, jämfört med november då de steg med 3,1 procent.

Samtidigt som bolånen ökar stiger den genomsnittliga boräntan. I december fick hushållen i snitt en ränta på 1,62 procent för nya lån, jämfört med 1,59 procent i november. För rörliga lån landade snitträntan på 1,59 procent, vilket är två procentenheter mer än föregående månad.


LÄS OCKSÅ: Siffran som hotar knäcka boprisrallyt.


Tidigare i veckan rapporterade Dagens Nyheter om siffror från Lantmäteriet som visar att inteckningar på svenska fastigheter har ökat med 252 miljarder kronor under 2015. Det motsvarar en ökning på nästan 6 procent på ett år.

Ökningen av inteckningarna har under 2015 varit större än ökningen av taxeringsvärdena något som Dennis Lindén, ekonomichef på Lantmäteriets fastighetsinskrivning kallar för alarmerande och man anger främst tre faktorer som tros ha påverkat ökningen av intäkterna; det låga ränteläget, kommande amorteringskrav och försämringar av rotavdragen.


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.