Svenskar är världens sjätte rikaste folk

Sverige har världens sjätte rikaste befolkning.
Foto: Andreas L Eriksson

Jordens allra rikaste samlar mer och mer av den globala förmögenheten, och de fattigaste lämnas på efterkälken. Det visar en ny jätteundersökning, som rankar svenskar som världens sjätte mest förmögna folk.

Världen går inte mot harmoni och rättvisa, utan blir tvärtom allt mer ojämlik. Den rikaste klicken stärker sitt grepp över det samlade kapitalet, visar årets undersökning av de globala förmögenheterna som Credit Suisse genomfört.

Den schweiziska banken konstaterar att de rikaste 10 procenten av världens vuxna kontrollerar 87,7 procent av alla tillgångar. Ännu mer koncentrerat är välståndet till den mest välbärgade procenten. Den gruppen kontrollerar 50 procent av all rikedom.

För att kvala in i världens rikaste decil krävs en nettoförmögenhet på motsvarande 560 000 kronor. Den som ska platsa i den allra rikaste klicken behöver visa upp motsvarande 6,2 miljoner kronor.

Gränsen för att tillhöra världens rikaste hälft går vid blygsamma 26 078 kronor, efter att alla skulder dragits av från tillgångarna.

Svenskar världens sjätte rikaste

Sverige ligger på sjätte plats i Credit Suisses lista över förmöget folk.

Den genomsnittlige vuxne svensken har nettotillgångar på motsvarande 2,53 miljoner kronor. I det ingår inte bara lönekonto utan också värdet av exempelvis bostad och pensionssparande.

Världens rikaste folk är Schweiz, som toppar listan med god marginal. Varje schweizare är god för drygt 4 miljoner kronor. Nya Zeeland är två på listan, och före Sverige kommer i tur och ordning Australien, USA och Norge.

Norge passerat av USA

Norrmännen, som i årets lista passerats av USA, är var och en goda för 2,6 miljoner.

Fram till 2008 sjönk den andel av världens förmögenhet som den rikaste klicken kontrollerade. Att trenden vänt upp igen beror sannolikt på de senaste årens goda utveckling på aktie- och bostadsmarknaden, skriver Credit Suisse i sin analys.

Så stora tillgångar kontrollerar de*

1. Schweiz, 4 miljoner kronor per vuxen invånare

2. Nya Zeeland, 3,25 miljoner kronor per vuxen

3. Australien, 2,97 miljoner kronor per vuxen

4. USA, 2,87 miljoner kronor per vuxen

5. Norge, 2,6 miljoner kronor per vuxen

6. Sverige, 2,53 miljoner kronor per vuxen

*Källa: Credit Suisses. Omräknat från US-dollar. Siffran avser medelvärdet per land.