När det handlar om ekonomisk trygghet för våra äldre så spelar Sverige i bottenskiktet, enligt siffror från EU:s statistikinstitut Eurostat.
Här uppskattas det finnas 328 000 pensionärer med en disponibel månadsinkomst lägre än fattigdomsgränsen på 11 830 kronor.
LÄS MER: Städar och säljer korv för att få det att gå ihop
Pensionären Elsy Winblad får 12 000 kronor i pension
Expressen har tidigare berättat om pensionären Elsy Winblad von Walter, 79, i Östersund. Hon har tvingats jobbat extra som korvförsäljare och hemstädare hos grannar, för att få pensionen, cirka 12 000 kronor i månaden netto inklusive bostadstillägget, att gå ihop.
Nu har hälsoproblem, som artrosen i händerna, satt stopp för extrajobben.
– Jag rastar en grannes hund men det tar jag inte betalt för, säger hon och skrattar.

Sedan flera år tillbaka är hon engagerad i PRO och en tongivande röst för att höja pensionärers ekonomiska levnadsvillkor.
– Jag hörde häromdagen att det är många pensionärer i Stockholm som till och med är hemlösa.
Vad tänker du om det?
– Det är bedrövligt hur sjutton man kan ha jobbat och kämpat hela livet och sedan få det så dåligt. Det är absurt egentligen, säger Elsy Winblad von Walter.
LÄS MER: Ska det inte löna sig att jobba i ett helt yrkesliv?
Få pensionärer får maxhöjning på 1 300 kronor
I början av mars presenterade Pensionsgruppen sitt förslag på att lyfta svenska pensionärer ur fattigdomsträsket.
– Det är ett förslag om att höja garantipensionen och bostadstillägget och det riktar sig främst mot ungefär en halv miljon personer. Av dessa får mellan 50 000 och 100 000 personer del av den maximala höjningen på 1 300 kronor. Så det är bra att de får ett tillskott men det är inte jättemånga som berörs, säger Anna Eriksson, pensionsexpert hos Seniorerna.
Seniorerna menar dock att höjningarna riskerar att stjälpa i stället för att hjälpa.
– Det handlar det om att en snittpensionär har ungefär 13 500 kronor i månaden i dag, och det är vad grundskyddet kommer komma upp i när man gör de här förändringarna. Så 40 års arbete på heltid ger samma inkomstnivå som det som grundskyddet signalerar är någon form av miniminivå. Det är inte värdigt att ha ett pensionssystem som efter 40 års heltidsarbete ger en nivå som är i paritet med grundskyddet.
Vad sänder det för signaler?
– Att det inte lönar sig att arbeta.
LÄS MER: Dolda pensionen avgör hur ditt liv blir som äldre

Så mjölkas skattebetalare på pensionspengarna
Samtidigt har staten inbyggda mekanismer i pensionssystemet som mjölkar skattebetalare och pensionärer på pengar.
Ett är taket för pensionsavgifter.
– Taket ligger på 39 000 kronor i månadslön. De pensioner som betalas in ovanför taket hamnar hos staten i stället för i pensionssystemet. Så det är både dagens pensionärer och dagens löntagare som betalat och betalar pensionsavgifter som inte går till pensioner, säger Anna Eriksson.
Det handlar inte direkt om fikapengar.
– Det är mellan 15 och 17 miljarder kronor varje år som hamnar hos Magdalena Andersson – som kunde gått till att bygga nya AP-fonder eller standardhöjningar av pensioner, säger Anna Eriksson.
Ett annat verktyg som håller pensionerna nere är eftersläpningen från inkomstindex.
– Det finns något som heter "normen" eller "förskottet" som gör att du får en pension som är ungefär 18 procent högre än vad den skulle ha varit när du går i pension. Sedan räknas det av från inkomstindex med 1,9 procentenheter varje år. Det betyder att pensionerna alltid släpar efter lönerna och den konstruktionen gör att pensionerna alltid tappar mot löneutvecklingen.
Sveriges pensioner i Europas skamvrå
Sverige har flest fattigpensionärer av de nordiska länderna och fler än majoriteten av EU:s länder – var sjätte svensk pensionär räknas som fattig.
Andel fattigpensionärer i Norden
Andelen personer, 65 år och äldre, som befann sig i risk för fattigdom i de nordiska länderna 2016.
Sifforna är framtagna enligt EU:s statistikinstitut Eurostats definition på fattigdom, personer med inkomst lägre än 60 procent av medianinkomsten: det vill säga cirka 11 850 kronor.
Snitt för EU-länderna
Totalt: 14,5
Kvinnor: 16,8
Män: 11,8
Sverige
Totalt: 16,8 procent
Kvinnor: 21,7 procent
Män: 11,1 procent
Norge
Totalt: 9 procent
Kvinnor: 14 procent
Män: 3,3 procent
Danmark
Totalt: 8,5 procent
Kvinnor: 9,6 procent
Män: 7,1 procent
Finland
Totalt: 12,3 procent
Kvinnor: 15,5 procent
Män: 8,1 procent
Island
Totalt: 9 procent
Kvinnor: 10,3 procent
Män 7,6 procent
Källa: Eurostat
Vad beror det på att Sverige är så dåligt på att ta hand om de äldre som byggt upp landets ekonomi?
– Pensionerna i Sverige generellt är inte mycket högre än fattigdomsgränsen. Snittpensionen ligger på 13 500 kronor netto, och fattigdomsgränsen ligger strax under 12 000. Det innebär att vi har en miljon pensionärer som har inkomster kring gränsen. Så pensionsnivån är ganska låg i Sverige, säger Anna Eriksson och fortsätter:
– Sedan har den så kallade "bromsen" slagit till tre gånger och sänkt pensionerna de senaste åren. Dessutom har jobbskatteavdragen till löntagare bidragit till att det blivit skillnader mellan inkomsterna i samhället.
Nyligen har det rapporterats om pensionärer som säljer gatutidningen "Faktum" i Västra Götaland för att att få ihop ekonomin och tidigare har det funnits uppgifter om pensionärer som tvingas äta billig kattmat, vad får du höra för berättelser från dina medlemmar?
– Jag har aldrig hört om någon medlem som äter kattmat utan snarare att man inte har råd att göra de saker man vill som att köpa presentera till barnbarnen eller inte har råd att köpa en tågbiljett för att åka och hälsa på dem och att man inte har råd att träffa vänner, säger Anna Eriksson.
Elsy Winblad von Walter fortsätter kämpa för att pensionärer ska få drägliga levnadsvillkor men har gett upp hoppet om att få se en förändring under sin livstid.
– Jag hinner inte få ta del av det. Men det är bra om det blir en förändring för efterkommande generationer. Jag har en son som snart är 60 och man tänker ju på dem, för de kommer få ännu sämre pensioner, säger Elsy Winblad von Walter.