Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska lånebegäret störst i Västvärlden

De svenska hushållen har ökat sin skuldsättning med en tillväxttakt som utklassar övriga länder i Västvärlden
Foto: COLOURBOX

De svenska hushållen har ökat sin skuldsättning med en tillväxttakt som utklassar övriga länder i Västvärlden, skriver Svenska Dagbladet. Globalt sett är det bara Kina och Singapore som har haft en mer dramatisk utveckling.

Att de svenska hushållen har dragit på sig stora skulder under lång tid är numera välkänt. Enligt en rapport från centralbankernas samarbetsorganisation BIS har landets hushåll ökat sin skuldsättning med motsvarande 18 procent av BNP sedan 2007 och de svenska företagen med 27 procent, skriver Svenska Dagbladet.

LÄS OCKSÅ: Här är bankernas verkliga boräntor

Kraftigaste tillväxten

Det är den kraftigaste tillväxttakten på området bland länderna i Västvärlden, och i det avseendet ligger Sverige bara efter Kina och Singapore i den samlade skuldutvecklingen.

I Kina uppgår skulderna i dag till 235 procent av BNP, vilket är hela 82 procentenheter högre än 2007. Landet har alltså fått uppleva en explosion krediter som med råge utklassar de som föregått flera av de tidigare stora finanskriserna, skriver Svenska Dagbladet.

LÄS OCKSÅ: Länderna som är bäst och sämst att åldras i

Ökat sju procentenheter

Samtidigt har den svenska statens skuld bara ökat med sju procentenheter under samma period, som tvärt emot den övriga utvecklingen är den lägsta siffran i Västvärlden tillsammans med Schweiz. Men med en total skuld på 295 procent av BNP hamnar Sverige alltså på silverplats i den världsomspännande skuldligan, enligt BIS, och klås bara av Japan med 393 procent.