Svensk besättning varslas när Tallink lånar ut fartyg

Tallink Siljas båt Galaxy som trafikerat Stockholm – Åbo försvinner nu från svenskt vatten.
Foto: TALLINK SILJA / Pressbild Tallink Silja

Populära kryssningsfartyget Tallink Galaxy ska bli flyktingboende i Nederländerna i höst.

Därmed ställs Galaxy-resorna efter 11 september in, och hela den svenska besättningen varslas om arbetsbrist.

– Det är fruktansvärt tråkiga nyheter, säger Ats Joorits, vd på Tallink Silja AB, i en kommentar.

Tallinks kryssningsfartyg Galaxy har varit en frekvent syn på vattnet mellan Stockholm och Åbo. Men nu är det slut med det.

Ägaren Tallink Group har beslutat att chartra ut det svenskflaggade fartyget till Nederländerna för en längre tid. Dessutom ska fartyget framöver segla under estnisk flagg.

Beslutet kommer som en följd av att passagerarrederiverksamheten är fortsatt hårt drabbad i efterdyningarna av coronapandemin, och Tallink behöver få ekonomin på rätsida igen. Utchartringen av Galaxy betyder också att fartygets svenska besättning kommer att varslas om arbetsbrist. 

– Charteravtalen är i dagsläget nödvändiga för att få en stabil ekonomi för en längre tid framöver. Avtalet gällande Galaxy innebär dock för oss i Sverige att 265 personer i besättningen inom Tallink Silja AB nu kommer att varslas om arbetsbrist vilket är fruktansvärt tråkiga nyheter, säger Ats Joorits, vd på Tallink Silja AB, i en kommentar.

Ska bli flyktingboenden

Både Galaxy och Tallink Silja Europa, som vanligtvis trafikerar sträckan Helsingfors–Tallin, ska tjänstgöra som tillfälliga flyktingboenden i Nederländerna under sju månader vardera.

– Tack vare de åtgärder vi vidtar nu kommer Tallink Grupp att kunna stå starkt den dag vår trafik kan återgå till full kapacitet. För närvarande är detta det bästa vi kan göra för bolagets framtid, säger Ats Joorits.

Resenärer med inbokade Galaxy-resor som berörs av charteravtalen kommer att kontaktas av kundtjänst inom kort, uppger Tallink. Galaxys sista avgång från Åbo till Stockholm blir den 11 september.