Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svårare för kvinnor att hitta bostad efter separation

Foto: Shutterstock
Foto: (c)Klemner Studio / (c)Klemner Studio

Skilsmässorna ökar under coronakrisen.

Och när par separerar är det främst kvinnorna som drabbas – det är svårare för dem att skaffa ny bostad, enligt en undersökning från SBAB.

Det har upprepade gånger rapporterats om att skilsmässorna ökar under coronapandemin.

Från mars – då smittan bröt ut på allvar i Sverige – till augusti fick Domstolsverket in närmare 16 000 ansökningar om äktenskapsskillnad – en ökning med 633 ärenden jämfört med motsvarande period tidigare år, rapporterar SVT Nyheter.

”Förväntat att skilsmässorna ökar”

Det är inget som förvånar experterna.

– Det är förväntat att skilsmässorna ökar. Under alla ekonomiska kriser sedan andra världskriget har skilsmässorna tenderat att gå upp, säger Glenn Sandström, docent i demografisk historia vid Umeå universitet, till Sveriges Radios Ekonomiekot.

Och de som ofta drabbas värst ekonomiskt är kvinnorna.

I våras gjorde SBAB en kartläggning över möjligheten att köpa en ny bostad efter en separation. Man tittade på ett genomsnittligt par i åldern 40-44 år, med delad vårdnad om två barn på fem respektive sju år.

Kvinnor har inte råd att separera

I åtta av 20 undersökta kommuner hade en man med medelinkomst pengar nog att köpa en trea till medelpris. Men en kvinna med medellön hade inte råd i någon av kommunerna.

SBAB:s slutsats:

”Vår undersökning visar att situationen är olika för kvinnor och män som separerar.”

Det konstaterar bankens boendeekonom Claudia Wörmann i ett blogginlägg. Hon skriver vidare:

”Det är lättare för männen än för kvinnorna att få ihop kalkylen att hitta en passande bostad för sin varannan veckas tillvaro.”

Och en undersökning från 2018 visar samma sak.

Lättare att separera i hyresrätt

Detta kan också bidra till att en del par drar sig för att dela på sig. Enligt Glenn Sandström tenderar de som äger sina bostäder att separera i mindre utsträckning än de som har hyresrätter.

– Det är kanske inte så svårt att förstå varför det ser ut på det sättet, säger han till Ekot.

– Det är enklare att byta bostad om man bor i hyresrätt än om man bor i en ägd bostad som måste realiseras vid en eventuell separation.

För att mildra ekonomiska problem i samband med en separation tipsar Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, bland annat om att se över familjens ekonomiska upplägg och ”justera eventuella orättvisor” under äktenskapet.

Hon tipsar också om att ha is i magen för att kunna bättre bostadsbeslut.