Victoria Silvstedts nya projekt: Pensionsfond

– Var positiv, ge inte upp och lyssna inte på vad andra säger. Kör bara – follow your gut, säger Victoria Silvstedt.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES
Victoria Silvstedt bor i Monaco och lägger varje dag ner flera timmar på att följa finansmarknaden.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / FOTOGRAF © CHRISTER WAHLGREN

Victoria Silvstedt, 43, brinner för affärer. 

Hon handlar med aktier och valutor varje dag och uppmanar ungdomar att spara långsiktigt.  

Den tidigare fotomodellen är inblandad ett nytt projekt – som hon dock är mycket förtegen om. 

– Jag kan nämna att jag är involverad i en pensionsfond som ska lanseras till hösten.

Många förknippar nog fortfarande Victoria Silvstedt, 43, med jetsetliv. 

Men hennes verkliga passion är affärer. Intresset har växt fram under de senaste tio åren och samtidigt har den tidigare fotomodellen fått sin egen förmögenhet att växa – i synnerhet genom framgångsrik valutahandel. 

– När man ser att man kan tjäna pengar så blir man beroende, det blir som en drog, sa hon till Expressen i somras. 

Slösade bort första miljonen

I ett nytt avsnitt av "Businesspodden" berättar 43-åringen om hur intresset för entreprenörskap och hur valuta- och aktiehandel tog fart.

För ungefär tio insåg att Victoria Silvstedt att hon "hade ett namn". Efter det har hon samarbetat med flera företag – bland annat gjort en underklädeskollektion åt Lindex och har sitt namn på både vin och prosecco.  

Victoria Silvstedt är förtegen om sin roll i den blivande pensionsfonden.
Foto: DIGITAL PRESS / DIGITAL/EROTEME.CO.UK/IBL EROTEME

I dag gör hon aktie- och valutaaffärer varje dag. Hon håller koll på börser och marknader via finansappar och nyhetsförmedlare som Bloomberg News och CNBC. 

– Jag var lite slarvig när jag tjänade min första miljon. Jag spenderade allting – jag var så ung och naiv. Jag var i Los Angeles och köpte en Jaguar, sedan köpte jag en lägenhet, sedan ett town house – jag spenderade på allting. Sparkonto – vadå liksom? säger Silvstedt i "Businesspodden". 

Rådet: Spara långsiktigt 

I dag uppmanar hon ungdomar att spara i stället för att slösa. Till Dina Pengar säger Silvstedt:

– Jag tycker det är otroligt viktigt att ungdomar inte spenderar allt de tjänar. Det är mer viktigt att spara lite av din lön varje månad – kanske 200 kronor och lägga undan det. Så får det växa i 20 - 30 år och då kanske man har en miljon. Att spara långsiktigt och säkert, det är viktigt, särskilt om man inte har så mycket kunskap. 

Hon bekräftar att affärerna tar mycket tid:

– Ja. Det är dina egna pengar, så det är klart man vill ha full koll. Jag kollar den asiatiska marknaden innan jag går och lägger mig vid 01 - 02 på natten. Sedan följer jag den europeiska marknaden och kollar den amerikanska tills den stänger, säger Victoria Silvstedt och fortsätter: 

– Det tar ett tag tills man förstår allting till 100 procent. Det är rätt komplicerat. Men när man väl har ett intresse och blir mer insatt i det, då blir det ganska lätt. 

Handlar med valutor

I "Businesspodden" berättar Silvstedt vidare att hon förlorade mycket pengar vid finanskraschen 2008. Det var efter den smällen som hon tog tag i sin ekonomi och började förvalta sina egna pengar. 

– Jag kollar den asiatiska marknaden innan jag går och lägger mig vid 01 - 02 på natten. Sedan följer jag den europeiska marknaden och kollar den amerikanska tills den stänger, säger Victoria Silvstedt.
Foto: OLLE SPORRONG

Sin första riktigt framgångsrika valutaaffär gjorde hon via Forex.  

– När jag började för ungefär åtta år sedan hade jag tjänat ganska mycket pengar i euro, för jag hade jobbat mycket i Europa. Då var det en ganska obvious trade (en självklar affär reds. anm) att euron skulle gå ner mot dollarn. Då köpte jag dollar och tjänade en stor hacka, säger hon till Dina Pengar.  

– Jag tradear fortfarande mycket euro-dollar, euro-sek, dollar-sek, fortsätter Victoria Silvstedt, som lägger till att hon även handlar med yen, kanadensiska dollar och rubel.    

Nya projektet – en pensionsfond

I podden berättar 43-åringen även att hon jobbar med en pensionsfond – vad den heter och vad hennes roll är vill hon dock inte avslöja ännu. Till Dina Pengar säger hon: 

– Jag kan nämna att jag är involverad i en pensionsfond som ska lanseras till hösten. Jag kan inte säga namnet eller så, men jag kan nämna det i varje fall.    

"Lyssna in på vad andra säger" 

I "Businesspodden" får Victoria Silvstedt frågan om hennes bästa råd till entreprenörer: 

– Var positiv, ge inte upp och lyssna inte på vad andra säger. Kör bara – follow your gut (följ magkänslan, reds. anm). Man lyssnar inte på andra, man bara gör sig grej. You only live once (man lever bara en gång, reds. anm). Varför inte? Go for it, säger hon. 


Victoria Silvstedt tipsar om ekonomiska affärer

Stressa inte:

Ska du börja handla med aktier – var försiktig och gör inga köp utan att första ha läst på om företaget, produkterna/tjänsterna och marknaden. Köp heller inte för mycket av en och samma aktie. 


Håll koll:   

För att lyckas bra med sina ekonomiska affärer – oavsett om man handlar med aktier, valutor eller både och – måste man hålla koll på marknaderna, politiken och läget i världen. Det finns många faktorer att ta hänsyn till och tajmingen är som bekant mycket viktig för att lyckas med sina affärer. Skaffa bra appar och häng med i ekonominyheterna. Bloomberg News och CNBC är bra.  


Slösa inte: 

Ett allmänt råd när det gäller hantering av pengar är att inte slösa med dem. Sätt in det du kan på ett sparkonto i stället och rör inte pengarna. Efter 20 - 30 år lär summan ha växt ordentligt.