Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studiemedlet höjs nästa år

Senaste ekonominyheterna med Gabriel Mellqvist.
Studiemedlet höjs med 1 100 kronor.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Med start nästa år höjs studiemedlet med runt 1 100 kronor i månaden. Dessutom höjs maxgränsen för vad den som studerar får tjäna.

Från 2024 får den som studerar på eftergymnasial nivå mer pengar från CSN. Studiemedlet höjs med omkring 1 100 kronor i månaden, meddelar myndigheten.

Samtidigt höjs det så kallade fribeloppet, alltså hur mycket en person max får tjäna innan studiemedlet påverkas. Den nya gränsen kommer att ligga på 18 500 kronor i månaden.

Studiestartsstödet, som är ett bidrag för arbetslösa, höjs också till 2024. Det nya beloppet blir 10 884 kronor för fyra veckors heltidsstudier.

Höjningen gäller både bidrags- och lånedelen i studiemedlet och den som har ett beslut om studiemedel för 2024 kommer automatiskt att få de nya beloppen. Studiebidraget på gymnasiet påverkas däremot inte.

Bakgrunden till höjningen är det nya prisbasbelopp som statistikmyndigheten SCB varje år räknar ut och som sedan fastställs av regeringen. Prisbasbeloppet används för att beräkna ett flertal ersättningar och bidrag, bland annat studiemedlet.

Mer ekonomi:
Ny mörk prognos: ”Det blir tufft”

Swedbanks chefsekonom Mattias Persson gästade Börskoll.