Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studera utomlands 2019: 10 smartaste tipsen

Plugga utomlands i år? Här är 9 snabba tips till dig som är sugen.
Foto: Shutterstock / Shutterstock
Du hittar nya vänner från hela världen om du vill.
Foto: Shutterstock

Varje år pluggar 25 000 studenter från Sverige vid ett utländskt universitet.

De flesta är eniga om en sak: Får du chansen att åka utomlands och studera, ta den!

Men räkna med att det inte kommer att vara lika enkelt som hemma.  

Här är de tio bästa tipsen för dig som vill studera i ett annat land. Antingen som freemover eller utbytesstudent.

Tips 1: Välj rätt land – ett som passar dig och din plånbok

Det är oftast billigare att plugga i ett EU- eller EES-land. Här får du som EU-medborgare samma förmåner som landets egna medborgare. Betalar de terminsavgift där, betalar du inte mer. Är undervisningen gratis, är den det för dig också.

Lämnar du EU-/EES är risken stor att du får betala hela terminsavgiften, vilket kan bli dyrt. Fyra år på amerikanske universitet kan kosta upp till två miljoner kronor i terminsavgifter. 

Tänk på: Det kan finnas stipendier att söka. Kolla noga.

Tips 2: Kolla dina språkkunskaper

De flesta är bra på engelska, men är dina språkkunskaper tillräckligt bra för att tillgodoräkna dig universitetsundervisning på italienska eller franska?

Tänk på att göra ett riktigt test och inte bara ett enkelt test som bara fiskar efter din epostadress.

Tänk på: Du kan inte basera fyra års studier utomlands på ett test med 20 frågor på Facebook.

Tips 3: Bestäm dig för rätt utbildning

Vad vill du lära dig med studierna? Vill du surfa på Hawaii går det, men det kanske inte leder till något arbete i Sverige. 

Vill du prova på att plugga utomlands kanske du ska ta kurser som kompletterar din utbildning från Sverige.

Många svenskar pluggar till läkare i Polen. Kraven att komma in i Sverige är höga, där du måste ha toppbetyg i alla ämnen. Men utbildningen är godkänd av CSN och du kan få studiemedel för din utbildning. 

Efter varje studieår har du möjlighet att göra fyra veckors sommarpraktik i Sverige. Efter din utbildning kan du arbeta som läkare i hela EU och EES-området.

Tänk på: Utbilda dig inte till något du inte kan använda i Sverige, eller i det landet du vill arbeta i.


Tips 4: Bestäm dig för en eller flera skolor

Gör en kort lista över skolor du kan tänka dig att plugga på och kolla skolan noga.

Kan du tillgodoräkna dig utbildningen i Sverige? Kan du få studiemedel när du pluggar? Hur söker du till skolan och när?

Tänk på: Hur bra är skolan? World Higher Eductation Database är en sökbar databas där du snabbt kan ta reda på det mesta om skolan. Hitta skolans rankning, kontakta någon som pluggat och blivit examinerad därifrån.


Tips 5: Så får du pengar att plugga

CSN är livlinan för de flesta som vill plugga i eller utanför Sverige. Se till att din utbildning uppfyller kraven för studiemedel. 

■ Skolan ska vara godkänd av universitets- och högskolerådet eller CSN, vilket betyder att den har ”godtagbar standard”. 

■ Studierna ska pågå minst tre veckor inom EU/EES, eller 13 veckor utanför EU/EES.

■ Studierna ska vara på heltid om du pluggar utanför EU/EES.

■ Studierna ska avslutas med en tentamen, eller leda till en examen.

Mer om utlandsstuder med bidrag och studielån på CSN:s hemsida här. 

Tänk på: Du kan oftast söka ett eller flera stipendier för dina utlandsstudier. De flesta är knutna till universitetet du vill plugga på, men du måste själv hitta dem och anstränga dig extra mycket för att få dem. Du ska ju ändå försöka övertyga någon eller några att det är just du som är bäst lämpad att få ekonomisk hjälp. Söker du studiemedel från CSN kan du få pengar i förväg om du måste betala terminsavgifter och boende och resa.


Tips 6: Så förbereder du dig för utlandsstudierna

Du måste bli antagen till skolan. Så gå till universitetets hemsida och ta reda på hur du kommer in, vad som krävs och vad du ska skicka in. Samt när. 

Vissa skolor har antagningar en gång om året, andra tre.

Tänk på: Var ute i god tid. Att förbereda, söka och bli antagen kan kräva upp till ett års framförhållning.


Följ Expressen på Instagram

https://www.instagram.com/p/BxPqvsdpUbi/?utm_source=ig_web_copy_link

Tips 7: Så pluggar du utomlands – utan att betala skolavgifterna

Som utbytesstudent ingår du i ett program där terminsavgifterna redan är betalda. Det är själva idén med utbytesstudenter att skolorna har ett utbyte med varandra. Betygen från 

Förutsättningen är att du redan går i en utbildning i Sverige och har pluggat minst två terminer. Du ansöker när ditt universitet/högskola/institution annonserar ut utbytesplatser. 

Prata med internationella sekretariatet/international office eller motsvarande som finns på de flesta lärosäten. Eller kontakta en studievägledare på din institution.

Tänk på: Ta hjälp av din studievägledare. Ge inte upp om du får nobben första gången du söker.

Tips 8: Du kan behöva visum

Ska du plugga i ett EU-land i mer än tre månader behöver du uppehållstillstånd, om du är inskriven vid en utbildning som är godkänd för svenska studiemedel och ett täckande sjukförsäkringsskydd och tillräckligt med pengar för att inte belasta landets socialförsäkringssystem.

Pluggar du kortare tid än tre månader behövs endast ett svensk pass.

Studerar du utanför EU/EES behöver du ett visum. Kontakta landets ambassad i god tid. 

Tänk på: Handläggningstiderna kan vara långa och du kan behöva komplettera visumansökan för att få den godkänd.  


Tips 9: Vill du plugga i Storbritannien får du skynda dig

Gör det nu. Storbritannien har garanterat att andra EU-medborgare får plugga med samma regler som brittiska medborgare om de startar utbildningen senast 2019. Förmånen löper under hela studietiden, även om Storbritannien lämnar EU.


Tips 10: Gör det – även om det kan kännas läskigt ibland

Om du får ett erbjudande om att åka utomlands och studera: Gör det. Sajten utlandsstudier.se har samlat de bästa tipsen för dig som funderar på att plugga utomlands. Deras fyra bästa råd är:

Våga misslyckas, men ha kul. Om du inte provar nya saker, vet du inte om du klarar det eller inte. Det är nyckeln till livet. 

Prova något nytt. Lämna din comfort zone när du flyttar utomlands. Gör inte saker du gjort tidigare, prova något nytt med dina nya vänner. 

Säg ja ofta. Du kommer troligen att drabbas av hemlängtan och sakna saker som det är hemma. Men ta tillfället i akt att göra nya saker och inte sitta hemma och chatta med kompisarna i Sverige. Lär känna befolkningen, åk på skolturer och gör vardagssaker med dina nya klasskompisar.

Ge inte upp. Det kommer aldrig bli som du trott. Kanske undrar du vad du gör där, hundratals mil hemifrån familj och vänner. Så även om dina studier kanske inte går som du vill kommer du ändå att utvecklas som människa. Utnyttja dina dagar och veckor i det nya landet.