Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Struntar i varningarna – bryter mot egna policyn

Efter mutskandalen 2012 med diktatorsdottern Gulnara Karimova i Uzbekistan har Telia skapat omfattande interna riktlinjer för vilka bolaget får göra affärer med.
Foto: Epa / COMPIC
Efter mutskandalen 2012 med diktatorsdottern Gulnara Karimova i Uzbekistan har Telia skapat omfattande interna riktlinjer för vilka bolaget får göra affärer med.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Telias högsta ledning och vd har struntat i varningarna från sina egna experter och bryter mot bolagets egen antikorruptions policy, enligt källor till SvD.

Varningarna rör Telias största leverantörer i Azerbajdzjan, Netframe, som ska ha nära band till diktatorsfamiljen Alijev.

– Det är ett skolboksexempel på hur Telia inte ska utse leverantörer, berättar en person som arbetat med korruptionsrelaterade frågor i Teliakoncernen för SvD.

Telia dementerar uppgifterna. 

Efter mutskandalen 2012 med diktatorsdottern Gulnara Karimova i Uzbekistan har Telia skapat omfattande interna riktlinjer för vilka bolaget får göra affärer med. 

Trots det uppger flera källor till Svenska dagbladet att Telias vd Johan Dennelind och ledning bryter mot sin egen antikorruptionspolicy och ignorerar varningarna från de interna antikorruptionsexperterna.

En av överträdelserna gäller en pågående affär i Azerbajdzjan, där Telias majoritetsägda dotterbolag Azercell gör affärer med bolaget Netframe sedan 2014.

Experterna har påtalat att Netframe brister både i säkerhet och mänskliga rättigheter. Men det som oroar mest är att ingen verkar veta vem som egentligen äger bolaget.

Kräve leverantörsbyte

2014 krävde minoritetsägaren i Telias dotterbolag Azercell att man skulle byta ut två av de leverantörer som byggde och skötte om underhållet av Azercells telekomnät. 

Minoritetsägaren som Telia samarbetar med i Azercell har pekats ut som front till diktatorsfamiljen Alijev, skriver SvD. Detta är något som Johan Dennelind senare bekräftat troligtvis stämmer.

– Det var representanter från den andra ägaren i Azercell som krävde ett byte och som pekade ut vilken leverantör som skulle väljas i stället. Förslaget var ett helt nytt bolag utan historik, Netframe. Det är ett skolboksexempel på hur Telia inte ska utse leverantörer, berättar en person som arbetat med korruptionsrelaterade frågor i Teliakoncernen för SvD.

När leverantörsbytet blev känt för inköpsavdelningen och complianceavdelningen på Telia reagerade man eftersom det strider mot hur bolaget får göra upphandlingar med leverantörer. Utan att kontakta inköpsavdelningen godkände Telias representanter i Azercells styrelse Netframe.

Begärde ny upphandling

För att rätta till det begångna felet begärde Telias en ny upphandling och tog då hjälp av en konsult som har expertkunskaper inom korruption, Red Flag Group. Det gjorde att Netframe inte kvalificerade sig som leverantör.

– Från den externa konsulten Red Flag fick inköpsavdelningen i Stockholm svart på vitt att det fanns kopplingar i Netframes ägarbild till politiska makthavare i Azerbajdzjan som stod familjen Alijev nära, berättar en källan.

Men trots rapporten från Red Flag Group och inköpsavdelningens upphandling krävde behölls Netframe som leverantör.

Telia vill inte svara på frågor om affären kring Netframe och om Telia bröt mot sina egna riktlinjer när leverantören godkändes.

– Beslutet togs lokalt tidigt 2014 vilket då var i enlighet med gällande rutiner, säger Ralf Banger, presstalesman, till SvD. 

Efter artikeln i Svenska Dagbladet har Telia gått ut med ett pressutskick där de skriver: 

"Acercell i Azerbajdzjan har sedan 2014 anlitat företaget Netframe som underleverantör. Enligt Svenska Dagbladet stred beslutet att anlita Netframe mot Telia Companys riktlinjer. Det stämmer inte. Beslutet fattades lokalt i Azercell och var i överensstämmelse med de riktlinjer som fanns på plats då".