Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varsel om strejk
hotar tågtrafiken

Fackförbundet Seko har varslat om strejk. Fackförbundet strejkade 2014.
Foto: JOHAN NILSSON / TT
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Seko har varslat om strejk för sin tågpersonal – efter att ha avbrutit förhandlingarna med Almega. 

Städarna blir första personalgrupp att tas ut i strejk. 

Strejken hotar tågtrafiken och kan slå mot resenärerna.  

– Det blir synligt då vad våra medlemmar gör dagligdags, säger Sekos ordförande Valle Karlsson. 

Seko och Almega har inte lyckats komma överens om avtalet för 2017. Fackförbundet Seko la på onsdagen ett varsel om strejk för sina medlemmar. 

– Vi har under ganska lång tid försökt komma överens med Almega om ett löneavtal för 2017. Det är tre frågor som vi inte har kommit överens om – vilket stod klart i fredags, säger Valle Karlsson, ordförande på Almega. 

Seko meddelar att konflikten bryter ut den 12 maj – om parterna inte kommer överens innan dess. Först att tas ut i strejk är lokalvårdare och anläggningspersonal i Stockholmsområdet. 

– Det klart att det får en påverkan – framför allt städpersonal och de som gör rent på tunnelbanetåg, stationer och SJ:s tåg. Men trafiken behöver inte stanna. Däremot kommer det bli ganska skitigt och stökigt på tågen ganska fort. Det blir synligt då vad våra medlemmar gör dagligdags, säger Sekos ordförande Valle Karlsson. 

Därefter tas lokförare på bland annat SJ Götalandståg och anställda som jobbar LKAB:s malmtåg ut i strejk den 16 maj. Slutligen den 19 maj kommer Seko ta ut samtliga tågvärdar på MTR:s pendeltåg tas ut i strejk. 

”Kommer bli stökigt”

Enligt Seko består oenigheten i att Almega inte erbjudit ett avtal i linje med industrins framförhandlade avtal på 6,5 procent – ”märket” – utslaget på tre år med en låglönesatsning. 

– De tre frågorna är att vi kräver samma sak som de andra förbunden. Men Almega vill att vi ska betala genom att acceptera försämringar i avtalsvillkoren. Det tänker inte vi göra. Vi menar att det här är inom ramen för det vi är överens om. Vi har en ordning med ”märket” som måste gälla både uppåt och neråt, säger Valle Karlsson. 

Seko pekar ut ytterligare två områden där man inte är överens: en förbättring av omställningsförsäkringen för de som tvingas avsluta sina anställningar på grund av sjukdom respektive försämringar i arbetstider som motprestation för att få ta del av löneökningen. 


LÄS MER: Flygstrejk drabbar svenska resenärer 


Oense om märket

Almega hävdar å sin sida att Seko kräver mer än vad ”märket” innefattar. 

– Det är väldigt problematiskt att Seko nu tar till stridsåtgärder för att spräcka det märke som satts av industrin i årets avtalsrörelse, och som är en grundbult i den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det är ett agerande som utmanar och i förlängningen underminerar den svenska arbetsmarknadsmodellen. Seko försöker ge sken av att Almega inte vill medverka till en låglönesatsning, men det är felaktigt, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande. 


LÄS MER: Strejk utlyst för Lufthansa 


Almega: ”Seko försöker ge sken”

Almega uppger att man är inställd på att följa märket. 

– Almega är helt inställda på att följa det märke som industrins parter satt, och genom det värna arbetsmarknadsmodellen. Om Seko är beredda att göra detsamma kommer vi att kunna enas om en låglönesatsning som ryms inom den kostnadsram om 6,5 procent över tre år som industrins parter enats om, säger Anna-Karin Hatt i pressmeddelandet..

Seko och Almega har avbrutit förhandlingarna och kommer nu att fortsätta med hjälp av medlare.