Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stordalen försöker köpa Millennium-rättigheterna

David Lagercrantz skrev del 4–6 i bokserien. Nu kan det bli fler – av annan författare och på nytt förlag.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hotell-magnaten Petter Stordal gör en jättesatsning på sin förlagsverksamhet.
Foto: Filippa Rogvall
Noomi Rapace som Lisbeth Salander.
Foto: KNUT KOIVISTO / NORDISK FILM

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen är på jakt efter spännande författare till sitt nystartade svenska bokförlag.

Enligt uppgifter till Expressen försöker Stordalen köpa rättigheterna till en fortsättning i Millenniumserien.

– Vi har blivit kontaktade av flera förlag. Men det är många bitar som måste falla på plats, säger Joachim Larsson, bror till Stieg Larsson som hann skriva tre Millenniumböcker innan han dog.

I dagarna släpptes den senaste romanen i Millenniumserien, ”Hon som måste dö”.

Det är David Lagercrantz tredje bok om Lisbeth Salander och andra karaktärer som från början introducerades i Stieg Larssons romaner.

Lagercrantz har deklarerat att han därmed satt punkt för sitt Millenniumförfattande. Han ska nu ge ut en trilogi böcker med en helt ny romanhjälte.

Brodern: Mycket ska falla på plats

Det sex storsäljande Millenniumböckerna har getts ut av Norstedts förlag. Rättigheterna ägs av Stieg Larsson bror och pappa. De förhandlar nu med flera olika bokförlag om att ge ut fler romaner i serien. Millennium är de svenska böcker som sålt bäst någonsin. 

– Vi har blivit kontaktade av fyra olika förlag, men inget är påskrivet ännu. Vi går och grunnar på det och ser vad som är bäst, säger Joakim Larsson, författarens bror och vd i bolaget Moggliden AB som äger Millenniumrättigheterna.

Enligt Expressens uppgifter vill Petter Stordalens förlag Strawberry väldigt gärna köpa rättigheterna?

– Jag kan inte säga vilka förlag vi pratat med. Men det är många bitar som måste falla på plats, så att det känns bra. Att det blir en bra författare är givetvis viktigt, förklarar Joakim Larsson.

Norske hotellkungen Petter Stordalen har sedan tidigare förlagsverksamhet i Norge genom Strawberry Publishing.

Millenniumserien är en lukrativ världssuccé. Här Rooney Mara som Lisbeth Salander i Hollywoods filmversion ”The Girl With the Dragon Tattoo”.
Foto: MLM/ZJF / ALL OVER PRESS WENN.COM

Tidigare i år blev det känt att han även startar ett förlag i Sverige och till detta värvade han flera rutinerade förläggare från Bonnierförlagen.

Samtidigt har Strawberry Sverige varit på jakt efter en storsäljande författarprofil att fronta med.

Rebecka Leffler, vd på Strawberry Publishing Sverige AB, säger att hon varken kan bekräfta eller dementera intresset för Millenniumböckerna.

– I dagsläget kan jag inte uttala alls mig om det. Men jag kan bekräfta att vi är intresserade av många typer av samarbeten, svarar Rebecka Leffler.

Expressen har även talat med Petter Stordalen, en av ägarna i Strawberry Publishing. 

– Jag tror att alla inom den nordiska förlagsbranschen är intresserade av Millennium. Men Millennium ligger hos Norstedts och vad som sker framöver vet ingen, säger Stordalen.

Tog med sin agent och stack

Hos litterära agenten Hedlund Agency, som representerar Moggliden AB, bekräftar grundaren Magdalena Hedlund att intresset för Stieg Larssons romanfigurer är stort.

– Jag kan säga att ganska många hör av sig och undrar vad som händer. Det är tips om olika författare och olika affärsförslag.

Författaren David Lagercrantz, 56, går vidare och skriver om en annan romanhjälte i nästa bok.
Foto: OLLE SPORRONG

Hedlund Agency har även representerat författaren David Lagercrantz. Men i samband med att han släpper sin tredje och sista Millenniumroman lämnar han Hedlunds. Dessutom plockar han med sig en av agenturens medarbetare som nu ska arbeta med hans kommande trilogi. Detta avslöjades av Svensk Bokhandel.

– Det är inte kul när sådant händer. Men Davids författarskap har vuxit så att han vill ha en agent som ägnar sig åt honom på heltid. Vi kommer att sakna David här, säger Magdalena Hedlund.