Storbolagen slår förväntningarna med starka rapporter

Stockholmsbörsen öppnade positivt efter morgonens rapporter.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Flera storbolag överträffade analytikernas förväntningar.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Under morgonen redovisar flera bolag sina resultat för det andra kvartalet 2020.

SKF, SSAB, Alfa Laval och Betsson slår förväntningarna. Medan Volvo Cars gör en brakförlust.

Kullagertillverkaren SKF visar ett starkare resultat än väntat i det andra kvartalet, skriver Dagens industri. Bolaget rapporterar ett justerat rörelseresultat på 1 565 miljoner kronor, väntat var 1 172 miljoner kronor. Omsättningen landade på 16 599 miljoner kronor, väntat var 16 852 miljoner kronor. Försäljningen minskade med omkring 30 procent i Europa och Nordamerika, och i Asien var försäljningen 10 procent lägre jämfört med i fjol.

SSAB visar mindre förlust än väntat

Samtidigt redovisar stålbolaget SSAB en rörelseförlust på 251 miljoner kronor i det andra kvartalet. Men det var en mindre förlust än väntat. Väntat var en förlust på 478 miljoner kronor, skriver Di. Omsättningen uppgick till 15 155 miljoner kronor, något högre än förväntade 14 146 miljoner kronor.

”Stålmarknaderna påverkades negativt av den minskade ekonomiska aktiviteten efter utbrottet av Covid-19. Jämfört med första kvartalet 2020, som i stort var opåverkat av Covid-19, försämrades resultatet med 594 Mkr”, skriver vd Martin Lindqvist i en kommentar.

Volvo Cars redovisar rörelseförlust

Verkstadsbolaget Alfa Lavals omsättning uppgick till 10 455 miljoner kronor det andra kvartalet. Det är en nedgång från 11 339 miljoner kronor jämfört med fjolårets motsvarande kvartal, skriver Di.

Speloperatören Betsson visar ett rörelseresultat på 218 miljoner kronor, väntat var 195 miljoner kronor. Under det tredje kvartalet fram till 16 juli var de genomsnittliga dagliga intäkterna 35 procent högre, jämfört med förra året, rapporterar Dagens industri.

Volvo Cars rapporterar om en rörelseförlust på 989 miljoner kronor under det första halvåret 2020, vilket kan jämföras med vinsten på 5,5 miljarder kronor för första halvåret i fjol. Bolaget minskar sin omsättning med 14 procent och landar på 111,8 miljarder kronor de första sex månaderna i år. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande. På grund av coronakrisen har marknaden för personbilar fallit kraftigt.