Storbankernas varning: ”Stratosfäriska” priser

Kristian Kopfer, Handelsbanken, om olika konjunkturpåverkande råvaror och deras utsikter efter press på bland annat kopparpriset
Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB.
Foto: Pressbild
Storbankerna varnar för skenande priser om G7-länderna sätter pristak på rysk olja.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

G7-länderna kommer allt närmare ett beslut kring ett pristak på rysk olja. 

Nu varnar expertanalytiker för att oljepriserna kan stiga till nivåer som aldrig tidigare skådats om taket införs.

– Det kan verka bra på papperet, men just nu ser det ut som ett katastrofrecept, säger Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, enligt norska Dagbladet.

Avsikten med ett pristak är att strypa intäkterna från en av rysk ekonomis allra viktigaste viktigaste intäktskällor, meddelade man i anslutning till G7-mötet i tyska Elmau.

Men Bjarne Schieldrop på SEB tror att ett sådant beslut skulle kunna sporra Ryssland att dra ned på oljeproduktionen för att pressa länderna.

– Oljan är säljarnas marknad, inte köparnas marknad, säger han.

Storbanksanalytikern betonar att Ryssland är världens största exportörer av olja – och att reserverna i USA snabbt skulle sjunka vid en minskad produktion.

– Före hösten kommer en tredjedel av de amerikanska strategiska reserverna vara borta. Ryssland kan och kommer naturligtvis att säga nej till pristaket, säger Bjarne Schieldrop.

Han tror att priset för olja skulle kunna nå över 200 dollar per fat. Det högsta oljepriset är hittills 147,5 dollar, vilket uppmättes i juli 2008. 

”Ett sätt att tillfoga västvärlden smärta”

En grupp analytiker från amerikanska JP Morgan går ännu längre och sätter upp ett värsta scenario som skulle innebära ”stratosfäriska” 390 dollar per fat råolja. 

”Den mest uppenbara och troliga risken med ett pristak är att Ryssland kan välja att inte delta och i stället hämnas genom att minska exporten. Det är troligt att regeringen kan hämnas genom att minska produktionen som ett sätt att tillfoga västvärlden smärta”, skriver bland annat JP Morgans Natasha Kaneva i ett nyhetsbrev enligt Bloomberg

G7-länderna har inte kommit överens om vilken prisnivå de vill lägga sig på med ett pristak, men enligt Reuters ska nivån vara en sådan som säkerställer att Ryssland fortfarande vill producera olja. 

EU har tidigare uppgett att de avser sätta ett stopp för 90 procent av ryska oljeimporten vid årsskiftet.

Hur många hundralappar ska en full tank kosta?

Duellen: MP och KD i debatt om bensinpriset • ”Förlorar en månadslön om året” • ”Dålig politik att sänka skatten”