Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stor guide för varje ålder: Så ska du pensionsspara

Dina Pengars Frida Bratt går igenom hur du ska spara beroende på när du är född.

Pensionsspara på ISK, lägga pengarna i en buffert, amortera på bostaden eller öppna en kapitalförsäkring? Din ålder avgör hur du ska spara.

Dina Pengars Frida Bratt går igenom hur du ska spara beroende på när du är född. 

Du som är 90-talist

I första hand ska du fokusera på att skapa ordning i ekonomin och få utgifter och inkomster att gå ihop. Men så fort du fått ditt första jobb är det bra att försöka sätta av en liten summa varje månad.

Privat sparande: Öppna ett investeringssparkonto hos en bank eller nätmäklare. Kan du spara 500 kronor i månaden är det bra. Placera pengarna i indexfonder, en som placerar globalt och en som placerar i Sverige. De ska inte kosta mer än 0,4 procent.

Tjänstepensionen: Tyvärr är det inte ovanligt med sämre villkor i branscher där många unga jobbar. Fråga alltid om du får tjänstepension. Placera den i en fondförsäkring med indexfonder och välj fonder som i det privata sparandet. 

Premiepensionen: Så fort du börjar arbeta betalas pengar in i premiepensionen. Dina pengar placeras i AP7Såfa, som innehåller en hög andel aktier, vilket är bra för dig. Du behöver inte göra något. 


LÄS ÄVEN: Tålamodet slut – Sverige kräver nytt pensionsavtal 


Du som är 80-talist

Bostadsköp, småbarnsliv, föräldraledighet, semestrar. De här åren innebär inte sällan stora kostnader, och periodvis lägre inkomster. Det är helt okej att vara flexibel och minska på sparandet eller inte spara alls under perioder. 

Sparkonto: Avsättningar till en buffert blir viktigare när du köper egen bostad och när du får ansvar för barn. Då har du backup om något går sönder eller du skulle bli arbetslös. Ha alltid bufferten på ett sparkonto hos en mindre bank som kan ge lite ränta. 

Privat sparande: Ha inte dåligt samvete om du behöver pausa sparandet under exempelvis föräldraledigheten. Bufferten måste prioriteras. Men - delar ni inte lika på föräldraledigheten? Fundera på om inte din partner som arbetar bör kompensera med inbetalningar till ditt privata pensionssparande. 

Tjänstepension: Fortsätt spara i aktieindexfonder. 

Bostad: Amortering är också sparande. Dels minskar du skulder, dels minskar dina framtida räntekostnader. Amortera om du också kan sätta av till en buffert. Faller du under amorteringskravet räcker dock den amorteringen bra. 

Barnspar: Om du efter några år har möjlighet att spara lite till barnen kan det ge en bra start i vuxenlivet. Starta en gratis kapitalförsäkring i ditt namn med barnet som förmånstagare. 


LÄS ÄVEN: Frida Bratt: Känner du dig som en idiot är du lönsam 


Efter pensionen blir det förstås väldigt individuellt hur du kan spara, många pensionärer har det tufft ekonomiskt, skriver Frida Bratt.
Foto: MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Du som är 70-talist

Barnen blir äldre, kanske flyttar de hemifrån. Förhoppningsvis får du lite mer pengar över. 

Privat sparande: Kan du sätta av lite mer varje månad för att sätta fart på sparandet? Fortfarande behöver du inte ändra fondfördelningen på ditt ISK.

Tjänstepension: Fortsätt spara i fondförsäkringen i din tjänstepension. Undersök om löneväxling kan vara något för dig. Det betyder att du avstår en del av lönen för att sätta av mer till pensionssparandet, vilket kan ge skattefördelar. För att gynnas av löneväxling behöver du dock tjäna över 40 000 kronor. 

Bostad: Har du höga skulder på bostaden kan du undersöka möjligheten att amortera mer varje månad. Men har du låg belåning ska du inte prioritera att amortera mer, då får du bättre utväxling på pengarna i andra placeringar.


LÄS ÄVEN: Frida Bratt: Detta måste du spara för att gå i tidig pension 


Du som är 60-talist

Nu behöver du börja planera för pensionen. Gör en pensionsprognos på Minpension.se. Efter pensionen blir det förstås väldigt individuellt hur du kan spara, många pensionärer har det tufft ekonomiskt. 

Privata sparandet: Lägg en del av pengarna, de som du tänker att du behöver använda inom 3-5 år, i billiga blandfonder. De ska max kosta 0,4 procent. De pengar du tror att du behöver ta ut ännu tidigare kan du lägga i företagsobligationsfonder med låg risk. Vikta stegvis om så att mer och mer av kapitalet hamnar i dessa två fondtyper ju närmare du kommer pensionsåldern.

Tjänstepensionen: Byt fondförsäkringen mot en traditionell livförsäkring, med lägre risk. Välj inte korta räntefonder i en fondförsäkring, det blir lätt för dyrt. 


LÄS ÄVEN: Jobba deltid – maxa livet och pensionen 


Min Pension

På sajten Minpension.se kan du få en översikt över din pension och dessutom göra en pensionsprognos. Du loggar in med in e-legitimation. 

Verksamheten drivs och finansieras till hälften av staten, genom Pensionsmyndigheten, och till hälften av pensionsbolagen. 

Min Pension ägs av Min Pension i Sverige AB som är ett helägt dotterbolag till Svensk Försäkring.