Stockholmsbörsen rasar efter brexit

Det var fritt fall på Stockholmsbörsen vid öppning efter brexit.
Foto: Henrik Isaksson/IBL
Britternas beslut har skakat om börserna i hela världen.
Foto: Andy Rain / EPA/TT

Nu har brexitkrisen slagit till mot Stockholmsbörsen.

Efter någon minut hade det breda indexet OMXS30 backat med 6,3 procent. Bland de förlorarna finns storbankerna.

– Handelsbanken kommer nog sjunka lite mer än andra bolag i dag, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Efter några minuters handel hade storbolagsindexet OMXS30 backat med 6,3. Strand efter lunchtid är nedgången knappt 6 procent.

Det bredare OMXPSI-indexet föll också ner till cirka 6 procent vid öppning, därefter har nedgången stabiliserat sig kring drygt 5 procent.

– Det kommer nog att lugna ned sig under dagen, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, i Börsmorgon.

Både tyska börsen (DAX) och FTSE 100 på Londonbörsen pendlade kring 0-strecket under förmiddagen men har efter lunch backat ytterligare efter de kraftiga kursfallen i fredags.

Vid 12.10-tiden ligger DAX på minus 1,6 procent och FTSE 100 minus 1,2 procent.

Bland förlorarna på Stockholmsbörsen återfinns flera bolag med stor exponering mot Storbritannien. Kökstillverkaren Nobia har fallit 20 procent. Bland övriga förlorare finns bland annat Skanska, Volvo och Handelsbanken med stora kursfall.

– Just nu har 2,5 miljarder försvunnit från bolaget och det är mycket. Vi blev mycket besvikna redan före helgen när det stod klart att majoriteten av britterna röstat för att lämna EU. Vi tycker att reaktionen, ett fall på 18 procent, är överdriven och tror på sikt att det kommer att stabilisera sig, säger Mikael Norman, ekonomi- och finansdirektör på Nobia till TT.

Bankerna har tagit mest stryk i nedgången.

Nordea ner 7 procent

Nordea och SEB var initialt ned med 7 procent och Swedbank backade med 5 procent.

– Handelsbanken kommer nog sjunka lite mer än andra bolag i dag, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Strax efter klockan 12 har Handelsbanken backat cirka 9 procent.

Förhanden på Nasdaq tydde på att börsen skulle backa med 6,67 procent, rapporterar DI.se.

Joakim Bornold från Nordnet räknade med ett fall på cirka 5 procent medan finansanalytikern Peter Malmqvist såg 8 procent som ett värstascenario.

Johanna Kull räknar med börsen kommer att svänga rejält under sommaren och att marknaden kommer att följa den brittiska politiken noga om detaljerna för hur det brittiska utträdet ska gå till.

Flera experter manar till lugn efter morgonens stora ras. Di:s börsexpert Anders Hägerstrand kommenterade läget i "Börsmorgon special", som Expressen sänder ihop med Dagens industri.

– Man vinner på att ta det ganska lugnt och inte förhasta sig, säger Anders Hägerstrand.

– Blir det ett scenario där det fortsätter ner ytterligare kommer det att uppstå riktigt bra fyndlägen på börsen, särskilt i de mindre bolagen.

Guld går mot strömmen

Men två bolag går emot strömmen när investerarna letar efter trygga placeringar när osäkerheten ökar i omvärlden.

Semafo, som är den största guldproducenten på Stockholmsbörsen, har rusat med 12 procent i den inledande handeln samtidigt som Lundin Gold är upp med 5 procent, rapporterar Placera nu.

Guldpriset har under den senaste veckan stigit från cirka 1 250 dollar per uns till som mest 1 360 dollar i fredags.

I svallvågarna efter brexit-beskedet har också den tioåriga räntan sjunkit under 1 procent för första gången. När det gäller valutamarknaderna har pundet fortsatt att sjunka mot dollarn, enligt Bloomberg är pundkursen den lägsta på 31 år. Priset nu är således lägre än efter den första marknadsreaktionen i fredags.