Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnkrögare hyllade ”årets diskare” – målade black face

Krögaren får hård kritik.
Klara Knapp

Stockholmskrögaren Mathias Pilblad skulle presentera ”årets diskare” på en gala för personalen på Bockholmsgruppen.

Då sminkade han sig svart i ansiktet och talade med brytning.

– Jag blev chockad och skitarg, säger Klara Knapp som arbetar på Nytorget 6.

Bockholmsgruppen driver flera kända restauranger i Stockholm – bland annat Nytorget 6, Nybrogatan 38 och Le Rouge. I går kväll hade man samlat personalen för att fira och dela ut priser – bland annat för ”årets servitör” och ”årets hovmästare”.

– I början så visades de nominerade på en videoskärm med sina namn, säger Klara Knapp, som arbetar på Nytorget 6.

Men när det blev dags för kategorin ”årets diskare” ändrade prisutdelningen karaktär.

Filmades av anställd på Nytorget 6

På ett videoklipp som Klara Knapp spelade in under kvällen syns det hur Mathias Pilblad – en av Bockholmsgruppens ägare – står i disken iklädd ett förkläde. Dessutom har han sminkat sig mörkare i ansiktet och målat stora läppar med ett knallrött läppstift.

– De nominerade diskarna ropades inte upp med namn och bild som de andra, i stället så har ägaren målat ett blackface på sig själv och ställt sig i disken, säger Klara Knapp.

– Jag blev chockad och skitarg, det blev vi allihop vid vårt bord. Jag har faktiskt en kollega som gick fram till honom och sa upp sig på plats. Det var bra, fortsätter hon.

Klädde ut sig och pratade med brytning.

Anställd Nytorget 6 kommer inte gå tillbaka

Klara Knapp laddade upp videoklippet på sin Facebooksida och där har det snabbt fått stor spridning. Där uppmanar hon också folk att bojkotta Bockholmengruppens restauranger.

– Jag kommer inte gå tillbaka dit. Jag tror inte att jag har så mycket val efter det här faktiskt. Antingen säger jag upp mig eller så blir jag uppsagd efter det här, säger hon.

Personen som blev ”årets diskare” fick precis som de andra vinnarna gå upp på scenen och ta emot blommor och en flaska mousserande vin.

Hur han själv uppfattade videoklippet är dock inte känt.

– Jargongen inom restaurangbranschen är väldigt sexistisk och rasistisk. Jag tror inte att man tänker när man gör något sådant här. Jag har svårt att tro det i alla fall. Vi pratade efteråt om hur många den här idén måste ha passerat innan man bestämde sig för att göra det. Det är så konstigt, säger Klara Knapp.

Klara Knapp.

Mathias Pilblad på Bockholmsgruppen ber om ursäkt

Krögaren Mathias Pilblad har valt att svara på kritiken i en skriftlig kommentar:

”Vi arbetar mycket med att skapa en god gemenskap och kultur i gruppen och gör en rad olika aktiviteter med våra medarbetare att stärka gemenskapen. Vid gårdagens personalfest delade vi ut priser till nio medarbetare. Vi gjorde det för att uppmärksamma och uppmuntra goda insatser. Tyvärr har vi förstått att enskilda medarbetare uppfattat ett inslag i prisceremonin som rasistisk. Vi ber om ursäkt för detta och vill också beklaga att inslaget fått en utformning som kan uppfattas på detta sätt. Vi är måna om den mångfald vi har och uppskattar våra medarbetare som individer. Vi är också övertygade om att mångfalden gör oss bättre”, skriver han och fortsätter: 

”Vad gäller våra diskare är de anställda hos oss och många har arbetat på våra krogar i flera år. Vi ser dem som en viktig personalgrupp och behandlar dem på samma sätt som andra medarbetare, både vad gäller inkludering och avtalsvillkor.

Vi kommer under dagen att tala med våra medarbetare för att klarlägga vår ståndpunkt, be om ursäkt för utformningen av inslaget och också understryka att vi alla har en viktig roll för att skapa en bra miljö, för både medarbetare och gäster.”

Blackface

”Blackface” är en typ av teatersminkning där vita skådespelare gestaltar en stereotypt svart person genom smink, kläder och överdriven mimik. Traditionen växte fram under 1800-talets USA, parallellt med slaveriet. Många av de återkommande karaktärerna gjorde narr av svartas påstådda lathet eller dumhet.