Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnkockens lyxbil stulen i nattlig räd på Östermalm

Erik Lallerstedt är känd för sina guldkrogar och såser. Här med designduon prins Carl Philip och Oscar Kylberg samt Christina Strandberg.
Foto: Pressbild
Lallerstedts bil stals på Östermalm (obs inte denna bil men samma färg och modell).
Foto: LARMTJÄNST

Krögaren och stjärnkocken Erik Lallerstedt, 73, har blivit av med bilen – igen.

Hans svarta Range Rover, värd över en miljon kronor, stals på gatan utanför bostaden på Östermalm. Det är bara några år sedan Lallerstedt senast drabbades av avancerade biltjuvar.

– Klart man blir förbannad när det händer, säger han.

Erik Lallerstedt hade ställt sin två år gamla Range Rover P400 E på boendeparkering på gatan på Östermalm.

När krögaren kom ut på morgonen den 22 februari, det vill säga i lördags, för att ta bilen var den borta, berättar han. 

Förra bilen stals i stor räd

– Först var jag osäker på om jag ställt den någon annanstans. Sedan förstod jag att någon stulit bilen, och det är inte första gången det händer, säger Lallerstedt.

För ”tre-fyra år sedan” blev hans dåvarande Range Rover också stulen. Två gånger drabbades han dessutom.

– Det är avancerade biltjuvar det här, och man misstänker att bilarna snabbt försvinner österut. Eller också ställs de i en lada tills det lugnat ned sig. Förra gången var det 15 stycken Range Rovers som stals i en räd över hela Stockholm, uppger Erik Lallerstedt.

Bilstölden är polisanmäld men det är oklart hur tjuvarna gått tillväga. Möjligen genom att kapa bilens elektroniska nyckel med hjälp av specialutrustning.

– Det är irriterande och det är klart man blir förbannad, även om det sällan bär frukt, säger krögaren som bland annat är känd för att ha drivit finkrogar som Eriks och Gondolen i Stockholm. Den senare drivs i dag av dottern Anna Lallerstedt, 42.

Bilen värd 1,2 miljoner kronor

Erik Lallerstedts svarta Range Rover är efterlyst genom Larmtjänst. Bilens värde uppskattas till omkring 1,2 miljoner kronor.

– Nu blir det nog ingen mer bil av den modellen. Men jag behöver bil för att kunna åka till landet, säger han.

Niclas Antonsson, utredningsinspektör vid Larmtjänst, uppger att lyxbilar som stjäls i Sverige ofta försvinner till länder i Baltikum eller längre österut. Ibland lyckas man hitta stulna bilar även utanför Sveriges gränser i samarbete med försäkringsbranschen och lokala myndigheter.

– Om vi går tillbaka till 2014 var det en räd när en faslig massa Land Rover och Range Rover stals och försvann utomlands. Men de kom aldrig tillbaka igen. Vi tror att gärningsmännen hade kommit underfund med ett sätt att förbikoppla startspärrsystemen på de bilarna, säger Antonsson. Han tillägger:

– I dag är det fler BMW, Mercedes och Volvo av nyare modell som stjäls.


TV: Bilstöldsligan som härjade i Stockholm