Samtalet
I mitten av förra veckan blev den amerikanska nischbanken Silicon Valley Bank, SVB, uppringd av kreditvärderingsinstitutet Moody's, vilket Reuters rapporterat. Moody's berättade att bankens kreditbetyg riskerade att sänkas.
Konsekvens: Panik hos SVB.
Pressmeddelandet
Klipp till torsdagen 9 mars. Då kom SVB med ett pressmeddelande om att man planerade för en nyemission – att man skulle skapa och sälja nya aktier – till ett värde av 1,75 miljarder dollar. Inlåningen hade nämligen börjat falla snabbare än man räknat med, och mer pengar behövdes.
Banken skrev också att man hade sålt en del av värdepappersportföljen för 21 miljarder dollar. Det första kvartalet skulle man ha förlust på 1,8 miljarder dollar, eftersom obligationerna tappat i värde på grund av räntehöjningar.
Konsekvens: Kunderna anade oråd och ville plocka ut sina pengar.
Konsekvens: Aktien dalade med 60 procent på den amerikanska börsen.
Konsekvens: Flera andra nischbanker, som Signature Bank och First Republic Bank, rasade på börsen. Även de amerikanska storbankerna och marknaderna i Asien och Europa fick sig en smäll.
Konsekvens: General Atlantic, som hade lovat att teckna en stor del av SVB:s emission, drog sig ur.
Dödsstöten
Nästa rejäla bakslag kom på fredagen, när SVB:s aktie handelsstoppades. Senare samma dag beslöt amerikanska tillsynsmyndigheter att stänga ned banken helt och ta kontroll över tillgångarna.
Konsekvens: En bankkollaps som beskrivs som den största sedan finanskrisen 2008, och den näst största någonsin.
Konsekvens: Fortsatt oro bland andra nischbanker.
Konsekvens: Svenska pensionsjätten Alecta, som var storägare och som investerat i SVB sedan 2019, kan ha förlorat nio miljarder kronor.
Nästa bank får stopp
På söndagen kom nästa besked. Då meddelade de amerikanska myndigheterna att de även stängt och tagit över nischbanken Signature Bank för att försöka dämpa smittan till andra banker. Signature Bank ansågs vara extra sårbar och uppgavs vara i jakt på en ny ägare. Bara några dagar tidigare hade en annan kryptobank, Silvergate, likviderats.
På måndagen, när förhandeln öppnade på Wall Street, rasade sedan nischbanken First Republic Bank med över 60 procent. Även flera aktier i amerikanska regionbanker föll.
Konsekvens: Alecta var delägare i Signature Bank och hade investerat motsvarande 3,2 miljarder kronor som kan ha gått förlorade.
Konsekvens: Även i First Republic Bank var Alecta ägare.
Krisplanen
Det amerikanska finansdepartementet har tillsammans med Federal Reserve och bankövervakningsmyndigheten Federal Deposit Insurance (FDIC) tagit fram en räddningsplan.
En del i detta var att omdefiniera SVB och Signature Bank som systemkritiska banker. Beskedet har varit att skattebetalarna inte ska behöva täcka några av bankernas förluster och att kunder ska få tillgång till sitt insatta kapital. Man ger också skakiga banker möjlighet att ta nödlån.
Men: Ägare i bankerna och gäldenärer som inte är försäkrade kommer inte att skyddas.
Och Sverige?
Sveriges regering följer utvecklingen i USA. Men än så länge har man inte märkt att kollapserna smittat av sig, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till TT. Hon förklarar att de svenska storbankerna har en annan affärsmodell än de amerikanska, och att Sverige har mycket starkare reglering.
Och så var det Alecta: Pensionsjätten räknar med att tolv miljarder kronor förlorats i och med de amerikanska kollapserna. Man menar dock att förlusten inte kommer att slå mot svenska sparare. För en enskild person ska de uppgå i cirka sex till sju promille av kapitalet.