Spotify-grundarens gåva: Lyxfastighet till frun Sofia

Spotify-grundaren rev 65-miljonersvillan – för att i stället köpa en egen halvö.
Daniel Ek och hustrun Sofia.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Spotify-grundaren fick betala 35 miljoner kronor för gåvan.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

It-miljardären och Spotify-grundaren Daniel Ek skänker en stor fastighet i Djursholm till sin hustru Sofia.  

När Ek köpte den i maj 2019 fick han betala 35 miljoner kronor.

Samtidigt har paret upprättat ett helt nytt äktenskapsförord. 

Miljardären och entreprenören Daniel Ek håller en låg profil utåt.

Det har dock inte stillat intresset för honom och hans affärer. 

Vid det här laget är det vida känt att han är en supporter av renaste vatten av den anrika engelska fotbollsklubben Arsenal. 

Tidigare i år förklarade Ek att han var beredd att köpa Londonklubben för motsvarande 1,8 miljarder pund av den amerikanska ägarfamiljen Kroneke. 

Familjen svarade att man inte hade några planer på att sälja klubben. Om det var sant eller bara ett försök att trissa upp budet återstår att se. 

Ett nytt bud på två miljarder pund eller runt 24 miljarder kronor påstås ha lagts för att om möjligt få familjen att ändra sig.

Daniel Ek har i alla fall supportrarna med sig. De har tröttnat på familjens ovilja att satsa hårdare på klubben.  

En Netflix-serie är planerad om Spotify-grundarna Daneil Ek och Martin Lorentzon. I rollen som Ek får vi se Edvin Endre, son till skådespelarna Lena Endre och Thomas Hanzon. 

Annars har hans husaffärer fått stor uppmärksamhet.

Flera fastigheter i Djursholm

Han köpte en exklusiv fastighet i burgna Djursholm för 65 miljoner kronor. Men den villan rev han. Nu är han i färd med att köpa en halvö i Djursholm. Priset för denna unika kulturhistoriska fastighet lär ligga på mellan 550 och 570 miljoner kronor, enligt uppgift. Någon lagfart har ännu inte tagits ut.

Daniel Ek har sedan tidigare köpt en exklusiv halvö i Djursholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Han har även gått in med kapital i ett antal olika svenska techbolag, bland annat vårdbolaget Kry och hälsotestbolaget Werlabs. 

Vad som föranlett ändringarna i det nya äktenskapsförordet framgår inte av handlingen. 

Hustrun Sofia får i alla fall fastigheten i Djursholm som kostade 35 miljoner kronor för drygt ett par år sedan. Det framgår av ett gåvobrev som makarna skickat in till Skatteverket. 

Hustruns enskilda egendom om paret separerar är förutom Djursholmsvillan även 100 aktier i aktiebolaget Adula, som bildades förra året.

Bolaget ska ”äga och förvalta fast och lös egendom, bedriva verksamhet inom strategisk ledning”. 

Övriga aktier 8 900 aktier ägs av Daniel Eks Cypernregistrerade bolag D.G.E Holding Limited. D.G.E står för Daniel Georg Ek. 

Sofias enskilda egendom omfattar även hela behållningen på ett konto hos SEB samt samtliga värdepapper och kontobehållning som finns i en värdedepå hos amerikanska storbanken J.P. Morgan. 

Vad de två sista punkterna i realiteten innebär, eller vilka belopp det rör sig om, framgår av en särskild bilaga som är upprättad mellan parterna men som aldrig lämnats in till Skatteverket. 

Daniel EK behåller en fastighet i Saltsjö-Boo som han köpte 2015 för 46,5 miljoner kronor. Han kommer fortsättningsvis äga samtliga aktier i D.G.E Holding Limited med säte på Cypern samt all behållning som finns på konton hos SEB och hos affärsbanken Credit Suisse i Luxemburg. Även här döljs värdet i den hemliga bilagan.

Se mer

Allt du behöver veta om Spotifys vd.