Speljätten Kindred varnas – tvingas betala 100 miljoner

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kindred får en varning och sanktionsavgift på 100 miljoner kronor från spelinspektionen för att sommaren 2019 ha fortsatt att erbjuda bonusar på ett otillåtet sätt.

Det framgår av ett pressmeddelande från Spelinspektionen. 

Varningen och sanktionsavgiften avser Kindreds dotterbolag Spooniker som bland annat innehar de svenska licenserna för Unibet.se och Mariacasino.se.

I mars 2019 uppmärksammades att bolaget erbjöd flera olika otillåtna bonusar. Enligt Spelinspektionen har nya kontroller i maj och juni 2019 uppmärksammades ytterligare bonuserbjudanden som var i strid med spellagen samt att bolaget även erbjöd spel som inte omfattas av bolagets licens.

Kindred skriver i ett pressmeddelande att bolaget initialt gjorde ”annan bedömning av vad som anses vara en bonus och det är dessa tolkningar som Spelinspektionen haft synpunkter på”.

”Restriktiv tolkning av lagen”

Under våren 2019 har Kindred antagit ”en mer restriktiv tolkning av lagen”, heter det vidare.

Spelinspektionen bedömer överträdelserna som allvarliga, men eftersom bolaget vidtagit rättelse, samt att det kan antas att bolaget framöver inte kommer att bryta mot reglerna, är en varning tillsammans med en sanktionsavgift tillräckligt.

Kindred kommer att överklaga Spelinspektionens beslut i syfte att få rättslig vägledning i hur lagstiftningen ska tolkas. Vidage skriver Kindred i sitt pressmeddelande att de anser att den svenska spellagen är otydlig inom områden relaterade till kommersiella aktiviteter, vilker har skapat oklarhet.

ATG varnades

Förra veckan prickades spelbolaget ATG av Spelinspektionen.

Orsaken var att kunder kunnat utnyttja bonuserbjudande mer än en gång.


Kindreds vd: ”Vi förväntar oss att 2020 ska vara ett förbättrat år”