Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppror efter Nordeas hot om att flytta utomlands

Nordeas vd Casper von Koskull har antytt att banken är på väg att flytta utomlands sedan regeringen infört resolutionsskatter, vilka också kan komma att höjas.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Finansminister Magdalena Andersson får oväntat stöd av den partipolitiskt obundna organisationen Skiftet som har startat en namninsamling för att pressa storbankerna att vara kvar i Sverige, trots införandet av resolutionsskatter.
Foto: ADAM IHSE/TT

Nordea hotar med att flytta utomlands för att slippa betala en höjd resolutionsskatt.

Det har fått organisationen Skiftet att göra uppror och med en kampanj ska de svenska storbankerna tvingas kvar i Sverige.

"Lämnar ni Sverige, så lämnar vi er", är budskapet, enligt Svenska Dagbladet.

Storbankerna gillar inte den statliga resolutionsskatt som har införts. Genom att få in de pengarna får staten en ekonomisk möjlighet att hjälpa bankerna i händelse av en bankkris. Miljardbeloppet fungerar som en försäkring för staten och skjuter över en del av krisansvaret på bankerna så att inte skattebetalarna får ta hela smällen vid en bankkris.

Regeringen har fått kritik för att höja resolutionsskatten till nästa år vilket skulle ge ytterligare tre miljarder kronor, men förslaget splittrar alliansen.

Nordea på väg att lämna Sverige

Och Nordea har hotat med att flytta utomlands. Redan i mars antydde vd:n Casper von Koskull att de höjda bankavgifterna kunde leda till ett sådant drastiskt beslut.

Enligt SvD kommer banken att flytta sitt huvudkontor utomlands och beslutet väntas bli fattat på styrelsemötet på tisdag den 30 maj.

LÄS MER: Uppgifter: Nordea flyttar från Sverige

Men Nordeas agerande möter motstånd. Den partipolitiskt obundna organisationen Skiftet har, enligt SvD, dragit i gång en namninsamling som ska försvåra för storbankerna att dra utomlands, och i stället pressa dem att vara kvar i Sverige.

I kampanjen skriver de som vill under uppmaningen till bankerna: "Jag kommer att lämna alla banker som lämnar Sverige och uppmanar alla andra att göra det. Vi tänker inte bli utpressade."

– Det här handlar inte bara om Nordea. Det är ett förebyggande ställningstagande. Bankerna kan inte ta oss för givet, säger Robin Zachari, kanslichef på Skiftet, till Svenska Dagbladet.