Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tipsen som kan ge dig
3 594 mer – i månaden

TV#:s Lyxfällan-experter Patrick Grimlund och Magnus Hedberg visar skuldsatte Magnus Cedergren hur han kan komma i ordning med sin ekonomi.
Foto: TV3

Martin Cedergren från Södertälje har helt förändrat sin ekonomi.

Det var han tvungen att göra eftersom hans skuld låg på 179 000 kronor och ledde till en medverkan i TV3:s program Lyxfällan.

För Martin Cedergren var det en ögonöppnare att se hur mycket pengar som försvann till "lyxkonsumtion" som inredning, kläder, nöje och liknande utgifter.

– Det var en chock, berättar Martin som i dag har lärt sig att leva efter sin nya budget och använder en stor del av pengarna till att betala av sina lån.

– Nu har jag fått en förstående, för att göra vissa saker behöver jag spara pengar. Drömmar kan förverkligas genom att spara, säger han.


LÄS MER: Viktiga datumen för din deklaration

Det skulle visa sig att även små ändringar i vardagen skulle komma att spara flera tusen kronor i månaden.

– Vad är nödvändigt och vad är lyx? Alla har vi mer eller mindre pengar som vi kan spara. Många säger att de inte har något att spara, men skrapar man på ytan finns det där, säger Martin Cedergren.

Valt bort överflöda tjänster

I dag har han valt bort tjänster som ComHems Tivo, Netflix, tv-innehavet och lagt om sitt bredband för att spara pengar. Det gav närmare en tusenlapp mer i plånboken. Att byta bilen mot bussen gav också klirr i kassan – och han tjänade nästan 2 000 kronor på att lägga om sina matvanor.

– Jag hade varit duktig på att köpa hem mat, sedan har jag kanske i övrigt köpt onödigt. Det är helt absurt vad mycket lunch ute kan kosta! säger Martin Cedergren, som nu satsar på matlådor och ser till att hålla matbudgeten genom att storhandla och skriva listor


LÄS MER: Så steg villapriserna i din kommun

Han tipsar om att göra upp en budget för olika typer av utgifter liksom att öronmärka pengar och skaffa ett låst konto där du sparar, gärna med ett utsatt mål.

Martin Cedergren skaffar sig koll på sin ekonomi i Lyxfällan.
Foto: TV3

Martin Cedergren brukade förr lägga mycket pengar på tjänster han inte behövde och tipsar dig om att se över vad du egentligen betalar av på och om du kan få en bättre deal, som elavtalet.

– Att kolla över vad man betalar månadsvis eller årsvis. Det kanske bara är 100 spänn men i slutändan är det mycket pengar.

Tålamod är nyckeln i sparande

Det är inte alltid lätt att lägga om ekonomin och Martin Cedergren erkänner att är motigt ibland. Visst är det tråkigt att avstå exempelvis kläder, men nu har ett större mål och ser hur sparandet ger effekt.


LÄS MER: Detta händer om ränteavdraget slopas

När ekonomin är helt under kontroll är Martin Cedergrens plan att fortsätta spara för att kunna lägga pengar på hemmet.

– Men de pengar jag lägger på lånen är ju just för att jag ska kunna göra något roligare längre fram. Även om jag inte har så mycket pengar nu kommer jag ha det längre fram, säger Martin Cedergren.

DETTA SPARADE MARTIN IN PÅ

Före och efter nya budgeten:

• Mat: 2 200 kronor (+ 1920)

Uppnåddes genom att ta med sig matlådor, skriva matlistor och storhandla.

• Transport: 800 kronor (+ 500)

Martin bytte bilen mot kollektivtrafiken.

• Bredband + Tivo: 150 kronor (+ 650, Tivo togs bort )

Martin tog bort Tivo och omförhandlade till ett bredband som passade hans behov bättre.

• Netflix: 0 kronor (+79)

Streamingtjänsten valdes bort.

• Tv-innehav: 0 kronor (+195)

Martin hade inget behov av tv och valde därför bort det.

• Parkering: 0 (+250 kronor)

När han kör firmabil väljer han avgiftsfria parkeringar.

TOTALT PLUS: 3 594 kronor

LYXFÄLLAN-EXPERTENS 5 BÄSTA SPARKNEP

Lyxfällans Magnus Hedberg tipsar – så får du ner kostnaderna::

1/ Lägg upp en budget

Ha koll på inkomster och utgifter. Bestäm hur mycket pengar du tänker spendera utöver de fasta utgifterna. Ett tips är att handla allting på samma kort, eller spara alla kvitton, och gå igenom köpen. Vilka av de här inköpen var ett måste och vilka var onödiga köp?

2/ Glöm inte bufferten

Se till att ha en buffert för oförutsedda händelser. Många går i den dyra sms-fällan när krisen är framme. Riktlinjen är att lägga undan 10 procent av ditt nettosparande. Gärna genom ett månadssparande där det dras automatisk på autogiro, och bränn inte allt bara för att du råkar ha pengar över.

3/ Småutgifterna stjälper ekonomin

Skuldfällan börjar ofta med de små spontana utgifterna, som fika på stan, shopping, hämtat eller en hundring på närbutiken. Du kan spara pengar genom att storhandla och göra listor för att undvika spontanköp. Skippa utelunchen och gör matlåda av gårdagens middag.

– De här små vardagliga sakerna som inte känns just när köpet inträffar men som sammanlagt kan stjälpa hela ekonomin, säger Magnus Hedberg.

4/ Se över utgifterna

Det finns pengar att spara genom att se över boräntan eller försäkringar, vissa svenskar är nämligen trippelförsäkrade i onödan. Se även över avtal som prenumerationer, tv-paket och elavtalet. Att fortsätta betala onödiga saker på autogiro kan vara en riktig skuldfälla.

5/ Dra i nödbromen

Om krisen är framme gäller det att strypa all onödig konsumtion. Det är skillnad på vad du vill ha och vad du måste ha. Ta en vit ekonomisk månad och sälj av allt du inte behöver, som kläder eller prylar i förrådet. Kommunens skuldrådgivare kan hjälpa dig med budget och tveka inte heller att kontakta företag för att höra om du kan lägga upp en betalningsplan som du klarar av.