Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskar sparar mycket – men många sparar fel

Svenskar är bra på att spara.

Nio av tio svenskar lägger undan en del av sin inkomst varje månad, visar en ny undersökning från Ipsos, som Danske Bank beställt.

Men var fjärde person lägger hela sparandet på sparkontot.

– Det betyder i praktiken att pengarna tappar i värde med tiden, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske bank i Expressen TV:s Dina Pengar.

Bara i fjol sattes över 130 miljarder kronor in på svenska sparkonton. Men det betyder också en genomsnittlig ränta på 0,04 procent.

– Sparkontot är ett uselt alternativ. Problemet är att vi har inflation. På grund av minusräntan vi har i dag har många en nollränta på sitt sparande. Handlar det om ett långsiktigt sparande så kommer pengarna vara mindre värda när de är dags att använda.

Samtidigt är det inte fel att ha en del av sitt sparande på just ett sparkonto. Det är bra att ha en buffert som man enkelt kan komma åt.

– Sparar man på längre sikt så kan man börja placera en större andel i aktiefonder för att få avkastning. Och tänker man på riktigt långsiktigt sparande till pensionen eller barnen så kan man placera hela sitt kapital på börsen. Historisk har det gett en avkastning på 8–0 procent per år. Det ger mycket över lång tid.


Undersökningen: Vi sparar mycket men fel

• Hela nio av tio svenskar sparar en del av sin inkomst varje månad.

• Fyra av tio sparar mer än tio procent av inkomsten efter skatt varje månad, och män och unga sparar mer än kvinnor. 

• Nästan varannan person skulle vilja spara mer än 10 procent av sin inkomst för att känna sig ekonomiskt trygg. 

• Varannan man sparar 10 procent eller mer av sin inkomst efter skatt varje månad.

• Bland kvinnorna är det bara 34 procent som sparar så mycket. 

• Var fjärde person placerar hela sitt sparande på sparkontot. 

Källa: Ipsos och Danske Bank

Undersökningen genomfördes 9–13 november 2018 med 1 000 intervjuer. Undersökningen är genomförd bland allmänheten i en slumpmässigt rekryterad panel.


Nästan alla svarande, i undersökningen som gjordes under vinter, säger att de sparar något varje månad. Närmare hälften, fyra av tio, sparar mer än tio procent av lönen efter skatt varje månad.

– Man brukar säga att tio procent är ett bra mått. Men ett litet sparande är bättre än ingenting alls. Kan man sätta undan ett par hundralappar eller ett par procent av lönen och sen öka det i samband med till exempel ett lönelyft.

Undersökningen som Ipsos gjort på uppdrag av Danske Bank visar också att män sparar mer än kvinnor, något som egentligen borde vara tvärtom, menar Maria Landeborn.

– Det som är oroande är att kvinnor som har en lägre inkomst under livet också får en lägre pensioner. Kvinnor har ett ännu större behov av att spara än män har.

Mer rättvist att dela – även på sparandet

Kvinnor har lägre lön än män och tar samtidigt ut större delen av föräldraförsäkringen, vabbar mer och arbetar oftare deltid. Lever man i en relation är det viktigt att prata om sin ekonomi tidigt, säger Maria Landeborn.

– Vi vet att ganska många relationer slutar i separationer och skilsmässa. Det är bättre att man pratar och gör upp de här sakerna när relationen är bra i stället för när det knakar.

– Gör ett upplägg tidigt i relationen. Den som arbetar mer kan föra över premiepensionsrätt till den andra. Sen kan också den som arbetar mer pensionsspara i den andra personens namn.