Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Ingves bästa spartips: Tänk efter själv

Experten: "Viktig pusselbit för riksbanken inför nästa räntebesked"
Stefan Ingves avgick som chef för Riksbanken vid årsskiftet. Han hade då styrt den svenska centralbanken i 17 år.
Foto: FREDRIK SANDBERG /TT / TT NYHETSBYRÅN

Tänk efter själv.

Så sammanfattar Stefan Ingves ett av sina bästa spartips i Skandiabankens podd ”En påse pengar”.

– Det gäller att hitta något lagom, säger den förra riksbankschefen.

Skandiabankens privatekonomiska podd ”En påse pengar” gästas i säsongspremiären av den före detta riksbankschefen Stefan Ingves. Han lämnade vid årsskiftet över stafettpinnen till Erik Thedéen, efter 17 år som chef över den svenska centralbanken.

I podden pratar han bland annat om det ekonomiska läget, räntan och den svenska kronan.

Stefan Ingves en ”spara”

Han ger också sina bästa spartips. För programledaren Maria Porgérus uppger han att han snarare är en ”spara” än en ”slösa”.

– Därför att jag kom ensam till Stockholm 1971 och hade inga pengar alls, säger Ingves, som växte upp i finska Närpes.

Målet med den före detta riksbankschefens sparande är ”att inte vara beroende av andra”. Han tycker dock att det är svårt att ge spartips till andra.

– Det är svårt med spartips för vi människor är så olika och har så olika ambitioner och mål i livet, säger Ingves i podden.

Förra riksbankschefens spartips

Han fortsätter:

– Mitt ena tips är att tänka efter själv. Det andra är att om det ter sig så att det verkar vara för bra för att vara sant är det förmodligen det. Om man vill ta stora risker måste man förstå att man också kan förlora allt, och att det är ens eget fel. Det är ingen annans fel. Så det gäller att hitta något lagom i detta.

Ska Ingves unna sig något blir det en 49 tums bildskärm till datorn där hemma, avslöjar han. Han berättar också vad han har hållit på med sen årsskiftet:

– Det tog ett antal månader att avveckla den verksamhet jag hållit på med. Det tog mycket längre tid än jag trodde. Sen har jag fått alla möjliga olika förfrågningar. Det är ganska många konferenser och anföranden av olika slag.

Införde minusränta i Sverige

Stefan Ingves har under sina år som riksbankschef för den breda massan främst varit ansiktet utåt för den minusränta som Sverige hade från februari 2015 till januari 2020. Under sitt sista år började han dock höja räntan och inom loppet av ett halvår gick den från 0 till 2,5 procent.

Sen årsskiftet har ytterligare tre höjningar genomförts och styrräntan ligger i dag på 3,75 procent. Nästa räntebesked kommer om två veckor.

Så hade Ingves gjort i ditt ekonomiska läge