Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skatten mer än fördubblas på ISK nästa år

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Miljoner svenskar använder ISK-konton för att spara pengar. Nu rapporterar DI att skatten mer än fördubblas på sparformen nästa år.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar mer än fördubblas nästa år.

Det står nu klart, efter att statslåneräntan har fastställts.

Så här mycket dyrare blir ditt sparande.

Miljoner svenskar använder sparformen investeringssparkonto (ISK), som schablonbeskattas årligen.

Nästa år mer än fördubblas skatten.

Skatten räknas ut utifrån statslåneräntan den 30 november året före. Men då statslåneräntan fastställs av Riksgälden veckovis står det redan nu klart hur ISK och kapitalförsäkringar påverkas nästa år, rapporterar Dagens industri.

Så blir skatten på ISK 2023

Räntan fastställdes på torsdagen till 1,94 procent, vilket ger en ISK-skatt på 0,882 procent. Det kan jämföras med 0,375 procent i år – vilket innebär mer än en fördubbling nästa år.

Dagens industri har räknat ut hur olika sparbelopp påverkas, och konstaterar att skattehöjningen ligger på 500 kronor per 100 000 kronor i sparande. Det innebär att en person med 100 000 kronor på ISK kommer att betala 880 kronor i skatt nästa år, och en person med en halv miljon på kontot betalar 4 400 kronor – en höjning med 2 500 kronor från 2022 till 2023.

https://datawrapper.dwcdn.net/a1Z2r/1/

”Behöver incitament för sparande”

Expressen har tidigare rapporterat om att skatten på ISK väntades höjas i och med uppräkningen av statslåneräntan.

– Många sparare hade förväntat sig att ett skattefritt ISK-belopp skulle införas. Vi behöver incitament för sparande, det är för lågt hos stora grupper, sa Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken, då.

Anledningen till att många väntat sig lägre skatt på ISK var att de fyra högerpartierna i Tidöavtalet lovat att de första 300 000 kronorna på ett investeringssparkonto skulle bli skattefria. Men i budgeten fanns inte förslaget med.

Nordnets sparekonom Frida Bratt är kritisk. Det är spelets regler att skatten baseras på statslåneräntan, konstaterar hon.

”Men eftersom vi vet att regeringen vill främja sparande genom att sänka skatten hade det varit mycket välkommet om man gjort det nu. Skatten kommer tas ut på hela kapitalet och i år har många gått med förlust i sitt sparande.”

ISK-skatten höjs – så mycket får du betala

Sparekonomen Niklas Andersson om beskedet: ”Jätteväntat”.